Društvo

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

ZAPISANO ZA VEČNOST

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima i predstavnici Zavičajnog društva “Čačani”, položili su danas vence na Spomenik ratnicima četiri vere na Gradskom groblju. 

– Spomenik ratnicima četiri vere za koji su Čačanke 1934. godine sakupile sredstva, a uradio ga Frančesko Berbelja, sjedinio je pobednike i pobeđene u ratovima od 1912. do 1918. godine. Srpski narod je sa saveznicima izvojevao istorijsku pobedu pretrpevši ogromne žrtve. Ovde je sahranjeno 1.500 boraca sve četiri vere i uvek treba da se setimo ovih velikih ljudi, ali i žena koje su idejom i sakupljanjem sredstva ostale zapisane za večnost u istoriji Čačka. Današnji dan je veliki za srpski narod, pobednički narod, slobodarski narod i dokaz da je Srbija uvek znala da prepozna prave vrednosti modernog čovečanstva – naglasio je gradonačelnik Milun Todorović.

Predsednik Upravnog odbora Zavičajnog društva “Čačani” Milica Dopuđa je istakla da u ratovima nema ni pobednika, ni pobeđenih:   

– Naše društvo, koje neguje tradiciju ovog grada, na to uvek podseća građane i pokušava da širi misiju mira, kao i svi oni koji obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji je i državni praznik Republike Srbije. Ponosni smo na našu misiju, pogotovu na žene Čačka koje su inicirale i prikupile sredstva za gradnju ovog jedinstvenog Spomenika ratnicima četiri vere.

Istoričar Slobodan D. Nevoljica, član Upravnog odbora Zavičajnog društva “Čačani”, podsetio je da su 11. novembra 1918. godine, kada je potpisano primirje, prestale borbe u krvavom Prvom svetskom ratu:  

– Poginuli su milioni ljudi, žena i dece. Srbija je, takođe, podnela goleme žrtve i bukvalno iskrvarila boreći se za svoju slobodu. Na čačanskom groblju 1934. godine podignut je jedan od jedinstvenih spomenika – spomenik pobednicima i pobeđenima u ratovima od 1912.  do 1918. godine, pravoslavcima, katolicima, muslimanima i Jevrejima. Pod tim spomenikom počiva 1.500 ratnika.

Projektant kripte i spomenika je inženjer Isidor Janjić, a kamenorezac Frančesko Berbelja je bio izvođač radova.  

– Spomenik su podigle vredne Čačanke, članice Pomoćne ženske sekcije FIDAK-a (Udruženje rezervnih oficira i ratnika Kraljevine Jugoslavije). O tome istoričarka Lela Pavlović u svojoj raspravi “Pravila FIDAK-a i spisak sahranjenih na Čačanskom groblju” u časopisu “Izvornik” broj 10, Međuopštinskog istorijskog arhiva, 1995. godine, na strani 131. piše: “Ne smemo da zaboravimo humane i vredne dame zaslužne za gradnju neobičnog obeležja, a to su: Stanka Stojanović, Bisa Vukanićka, Ruža Gavrović, Milica Radnić, Nada Mojović, Dana Sekovanović, Kosara Kuburović, Mica Obradović, Dana Mitrović, Cana Boranijašević, Dara Marković, Draga Radovanović, Poleksija Matović, Angelina Erić, Angelina Stefanović i Mileva Cvijović” – naglasio je Slobodan D. Nevoljica, završivši svoje obraćanje rečima: “Slava palim ratnicima! Slava vrednim Čačankama!”

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.