Grad

ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА СМРТИ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ

Полагањем венаца на споменик Надежди Петровић испред чачанске Гимназије данас је обележена 109. годишњица смрти велике сликарке. Венце су положиле жене из удружења Коло српских сестара „Надежда Петровић”, представници Уметничке галерије „Надежда Петровић” и локалне самоуправе, али и малишани из вртића „Невен”.

–  Ми већ годинама одајемо пошту и пијетет жени која се изборила за сопствене станове у уметности, жени која је зближавала уметнике на овим просторима, жени која је радила на еманципацији друштва једном мукотрпном борбом у оном старом, конзервативном и традиционалном друштву, жени која је антиципирала пут српске уметности и која је заузела место родоначелника српске модерне, такође и жени која је одабрала да негује рањене борце и тако положила оно најважније, свој живот. Град Чачак и Уметничка галерија негују сећање на нашу суграђанку и кроз један живи споменик, кроз меморијал Надежде Петровић.  Град Чачак је Надежду Петровић уградио у свој културни идентитет. Сматрам да се Галерија прошле године одужила на један достојан начин нашој суграђанки кроз један велики јубилеј „150 година од родјења Надежде Петровић “ када смо њено стваралаштво представили не само у Чачку, већ и у бројним градовима у региону,  првенствено у Хрватској и Словенији, а након тога и у Француској –  рекао је Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије Надежда Петровић.

Тренутно се изводе радови на формирању Трга који ће понети име познате сликарке.

–  У оквиру радова који су предвиђени на формирању будућег Трга који ће носити име наше значајне уметнице, Уметничка галерија ће предузети конзерваторске радове на бисти Надежде Петровић, који је рад великог архитекте и њеног пријатеља Ивана Мештровића. Надам се да ће овај споменик који це бити централни део будућег Трга остати једна препознатљива тачка – рекао је Ћаловић.

Градско руководство заједно са установама културе у Чачку, већ годинама води рачуна о томе да се дела, али и богата биографије наше суграђанке не забораве.

– Овде смо да обавимо један разговор са Надеждом, да јој кажемо да ће читав овај простор понети њено име и да ће овај споменик, први споменик направљен једној уметници у Србији бити комзервиран и заштићен, да ћемо до краја године урадити и пројекат за сталну поставку Надежде Петровић. Надам се да ћемо следеће године када будемо обележавали 110.  година од њене смрти почети и радове на том објекту, још једном објекту културе у нашем граду“, рекао је Мирослав Петковић, помоћник градоначелника града Чачка.

Чланице Удружења Кола Српских сестара „Надежда Петровић” чувају дух Надежде и успомену на њу, управо оном снагом коју је она имала кроз читав свој живот.

 – Надежда је оставила аманет својим драгим сестрама да је прате и ми смо то и данас наставиле. Све чланице Кола српских сестара имају свакодневно ту мисао, Надежда Петровић нас прати и данас и када год застанемо, сећање на њу даје нам нову снагу да идемо напред и тако ће да буде. Написала је „Драге сестре, одржите Коло са његовим патриотским духом, до последње Српкиње” и тако ће и бити – рекла је Бојана Јакшић, испред Кола Српских сестара „Надежда Петровић”.

Пре полагања венаца, служен је парастор у Цркви Вазнесења Господњег.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.