Grad

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА

– Красиле су га изузетне људске особине, не само војничка храброст. Пре свега скромност, јер војвода није много марио за привилегије, похавале и одликовања. У мирнодопском периоду више је волео свој дом у Чачку, него дворске пријеме. Његово родољубље и животни принципи свима нама би требало да буду трајна инспирација – изјавио је Владан Милић, заменик градоначелника Чачка.

Војвода Степа Степановић (1856 – 1929) био је један од најзначајнијих војних заповедника у Србији у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. Његови највећи ратнички успеси биле су битке на Једрену и Церу. Немерљив је и његов допринос у Балканским и Првом светском рату. Био је и носилац најзначајнијих српских и страних одликовања.

Војвода Степа Степановић провео је пензионерске дане у Чачку, у улици која данас носи његово име. Преминуо је 27. априла 1929. и сахрањен на гробљу у Чачку.

– Један је од највећих српских војника и војсковођа и скоро цео свој живот је провео у ратној униформи. Када је било најпотребније, пружио је Србији војничку помоћ. Као човек био је тих, скроман, повучен, а када је требало показао се као непоколебљив војник, официр и војсковођа. И Чачани су били најхрабрији војници на Мачковом камену, Церу, пробоју Солунског фронта. Можда је и због тога војвода одлучио да пензионерске дане проведе у чачанском крају… – изјавио је Миле Карановић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На 94. годишњицу смрти Степе Степановића, 27. априла,  парастос великом војсковођи на Чачанском гробљу одржали су свештеници Цркве Вазнесења Господњег. Венце на његов гроб положили су представници Министарства за рад, Војске Србије, Моравичког управног округа, Града Чачка, невладиних, као и организација за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Ученице Музичке школе ”Др Војислав Вучковић” отпевале су ”Креће се лађа француска” и српску химну ”Боже правде”, а Лела Павловић, дипломирани историчар и директорка Међуопштинског историјаког архива, одржала је предавање о јуначким подвизима војводе Степе Степановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.