Selo

ОДРЖАН ДАН ПОЉА СИТНИХ ЖИТА

ОДРЖАН ДАН ПОЉА СИТНИХ ЖИТА

У оквиру Дана поља стрних жита, манифестације коју већ дуже од пола века организује Пољопривредна саветодавна и стручна служба Чачаку петак, 7. јуна, представљен оглед пшенице на парцели Симеуна Раковића у Балузи Љубићској. Како се показало, упркос благој зими која је погодовала развоју разних болести и штеточина, усеви су у доброј кондицији, тако да се произвођачи могу надати доброј жетви, наравно, уколико временске прилике буду повољне до уласка комбајна у њиве

Поред представљених сората пшенице у Балузи Љубићској, преостале површине под јечмом и тритикалеом, које обрађује Пољопривредна стручна служба, налазе се у пољу између Пријевора и Трбушана, близу Западне Мораве.

На огледу у Балузи Љубићској је заступљено 16 сората пшенице из четири селекционе куће које годинама сарађују са ПССС Чачак. Међу њима су најзаступљеније из  Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада. Циљ оваквих огледа је да се пољопривредни произвођачи упознају са карактеристикама сората пшенице које су заступљене у огледу, технологијом производње и хемијском заштитом ових култура, како би на својим имањима постигли што боље приносе.

– Имали смо врло благу зиму која је погодовала развоју разних болести и штеточина, што се није добро одразило на озиме стрнине, али с обзиром на то да и наши пољопривредни произвођачи почињу све више пажње да посвећују хемијској заштити пшенице, усеви су у доста добром стању и очекујемо добар род у овој години  – истакао је Милан Дамљановић из Пољопривредне стручне саветодавне службе Чачак и додао да су пољопривредници имали доста проблема са појавом фузариоза и у 2022. и 2023. години, што је значајно умањило приносе пшенице. Поучени таквим искуством, овог пролећа су се пострали да заштите своје усеве.  

– Новосадски Институт за ратарство и повртарство ради на стварању селекција које су отпорније на болести, посебно  пепелницу и жуту рђу. Ми имамо старе сорте „Симонида“, „Победа”, „Европа“, „Звездана“. То су старе сорте од којих је добар хлеб, јер припадају сортама побољшачима. Имамо приносе од осам, девет, па  и више тона по хектару. Наше сорте су хлебне  сорте и имају добар принос – каже  Милутин Ђокић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Институт за кукуруз Земун Поље одавно је познат произвођачима по добрим хибридима кукуруза, међутим, од недавно у тој познатој семенској кући раде и на селекцији стрних жита. На огледу у Балузи су присутне четири сорте пшенице Института за кукууруз из Земун Поља, тако да су произвођачи на лицу места могли да се увере да су високоприносне и веома толерантне на изазове проузроковане све израженијим климатским променама, објаснио је Марко Тадић из Института за кукуруз Земун Поље.

На подручју Моравичког округа стрним житима је засејано 11 и по хектара, од чега је под пшеницом шест и по до седам хиљада хектара. Око два и по хектара је под јечмом, хектар и по под овсом, а раж и тритикале заузимају око 500 до 600 хектара.

Пољопривредни стручњаци процењу да би жетва пшенице у овом делу Србије могла да почне у наредних десетак до петнаест дана и очекују приносе од око шест тона сувог зрна по хектару.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.