G.Milanovac Region Selo

ПОЉОПРИВРЕДА БУДУЋНОСТИ – ОД ПРАВОВРЕМЕНЕ ЕДУКАЦИЈЕ ДО ПЛОДОВА РАДА

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ И ПАНЕЛ „ПРЕЦИЗНА ПОЉОПРИВРЕДА: ПРАЗНА ПРИЧА ИЛИ ПУТ ДО ВЕЋЕГ ПРОФИТА?”

Како су потребе друштва расле уз развој и унапређивање свих делатности које је човек руком својом отпочео, тако је расла потреба и да се свака грана привреде усавршава. О развоју и савременом приступу пољопривреди Регионални иновациони стартап центар „Импулс” из Горњег Милановца реализовао је у среду, 12. октобра предавање и панел „Прецизна пољопривреда: Празна прича или пут до већег профита?”. Гости и учесници у предавању били су Лазар Јовановић, оснивач и извршни директор стартап компаније „Smart Watering Solution”, Милка Недељковић, начелница Кабинета за пољопривреду Општине Горњи Милановац, Милета Чуљковић, млади повратник на село, пољопривредник. Модератор и домаћин вечери био је Милош Живковић, директор „Импулс” стартап центра. Предавање је реализовано захваљујући Програму подршке Кабинета Министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије.

Глобалне чињенице о пољопривреди, развој пољопривреде кроз историју као и тему дигиталне пољопривреде – статус тренутног стања и у ком смеру се креће наша пољопривреда објаснио је присутнима Лазар Јовановић, оснивач компаније „Smart Watering Solution”. У завршном делу његовог предавања присутни су слушали о паметном систему наводњавања и прихране земље који је развио стартап „Smart Watering Solution”, као користима и уштедама корисника овог иновативног система.


Милета Чуљковић, млади пољопривредник, повратник на дедовину у село Озрем, власник плантаже високо цењених боровница код нас и у свету и оснивач задруге „Takovo berry” присутнима је пренео своја знања о самом току узгоја боровнице. Обилазећи светске сајмове, едукујући се код америчких и холандских еминентних узгајивача боровница, Чуљковић је годинама, темељним фазама обраде земљишта и испуњењем неопходних стандарда дошао до приноса који је сада, после пет година обраде, улога, дао изузетан профит! Чуљковић је посведочио о стеченим искуствима из праксе потенцирајући да је стална потрага за новим знањима најважнији аспект на путу ка успешном бављењу пољопривредом.

Фото: Милица Матовић


Милка Недељковић, начелница Кабинета за пољопривреду је присутнима приближила програме подршке пољопривредницима које спроводи Општина Горњи Милановац. Истакла је о значају програма на националном ниву, као и програме Европске уније и ИПАРД фондова.


О циљевима оваквог предавања које је организовао Регионални иновациони стартап центар „Импулс” истакао је директор Центра: „Радује ме чињеница да је за овај догађај владало огромно интересовање пољопривредника као и младих људи који планирају да се у будућности баве пољопривредом, што доказује жељу људи да се подробније упознају са дигитализацијом пољопривредних процеса. Главни циљ који смо желели да постигнемо дизајнирајући данашње предавање и панел дискусију био је спајање, за многе, неспојивих индустрија – стартап и пољопривреде. Технолошке иновације су важне за пољопривреду јер омогућавају пољопривредницима да олакшају радне процесе, повећају производњу, помажу им у уштеди времена и енергије, бољој ефикасности, смањењу трошкова, побољшању приноса и квалитета усева, а све то уз мање труда и ресурса.”


Циљеве предавања кроз општу слику о нашој пољопривреди Живковић истиче због будућих нараштаја, оних који су попут Милете Чуљковића потенцијални повратници на село: „Пољопривреда је област српске привреде који има велики потенцијал. Главни проблем у овом веку је што наша пољопривредна грана још увек није довољно повезана са технолошким иновацијама које су јој потребне да би се искористио сав потенцијал који има. Важно је радити на унапређењу пољопривредних пракси и улагати у технолошке иновације. То је једини начин да се створи одржива будућност за нашу пољопривреду.”


Објединити целоживотну едукацију, усавршавање у сферама савременог дигиталног света, правовремено се информисати, али и правовремено обрађивати земљиште, обезбедити одговарајуће водоснабдевање значи очекивати профит којим ће се пољопривреда у будућности звати уносним бизнисом. Оваква предавања и искуства су то посведочила!


Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.