Društvo

Данас је ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Од самих почетака православног хришћанства црква је поштовала и  прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу људи, која својим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима. Догађај који црква данас спомиње и празнује доказује покровитељство Пресвете Богородице. Наиме 1. октобра 911. у време цара Лава било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. У позадини цркве стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појавила се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ. Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Свети Андреј видећи то јављање показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?“ Одговори Епифаније: „видим, оче, и плашим се!“ Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресвете Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама.

Наш народ посебно прославља и поштује овај празник. У манастиру Ђунис сваке године уочи Празника окупе се десетине хиљада побожних верника који ноћ проведу у молитви Богородици. На дан Покрова мирно чекају у редовима да се Причесте и поклоне светињама које су похрањене у овом чудотворном манастиру.

Тропар (глас 4):

Данас као Православни народи светло празнујемо, осењени твојим богомати доласком, и гледајући твој пречисти лик, умилно говоримо: Закрили нас славним твојим покровом и од свакога зла нас избави, молећи Сина твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.

Кондак (глас 3):

Дјева данас у цркви предстоји и са светима се невидљиво моли Богу за нас. Анђели са архијерејима се клањају, Апостоли са пророцима се веселе: Јер превечнога Бога за нас моли пресвета Богородица.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.