G.Milanovac Region

Održan koncert za Aniku

U Gornjem Milanovcu održan je humanitarni koncert, a prikupljena sredstva namenjena su za lečenje devojčice Anike Manić koja boluje od spinalne muskularne atrofije.

Koncertu narodne i zabavne muzike na Trgu kneza Mihaila prisustvovao je veliki broj Gornjomilanovčana, a grupa mladića u jednom trenutku upalila je baklje i razvila transparent na kom je pisalo “Za Anikin dug i lep život”.

Za Anikino lečenje potrebno je obezbediti nešto više od 2.000.000 evra, a u dosadašnju akciju uključili su se brojni građani.

Anika je rođena kao zdrava, jaka beba, sa snažnim refleksima i ocenom deset.Na pregledu, u petoj sedmici nakon rođenja, lekar je testirao reflekse i roditelji su primetili da Anika ne reaguje onako snažno kao ranije. Ubrzo je dobila dijagnozu, za koju roditelji nikad ranije nisu čuli.

Retka, progresivna i terminalna neuromuskulatorna bolest sa kojom se rađa jedna od 10.000 beba – zove se spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1. Većina ovih beba ne doživi svoj prvi rođendan. Drugi rođendan, gotovo ni jedna.Anikino disanje i gutanje postaju sve slabiji i potrebno je sve više aparata i pomoći da se Anika održi u životu.

Svaki dan je borba. Borba za vazduh u plućima, borba za svaki pokret, ali i borba za osmeh, radost i da svaki zajednički trenutak bude lep i poseban, jer ne znamo šta donosi sutra.

Ali nada postoji! Krajem maja, u Evropi je odobrena genska terapija Zolgensma, za decu ispod 21 kilograma, koja može da pomogne Aniki da prodiše punim plućima i da povrati snagu da jede i govori.

Akciju prikupljanja sredstava sprovodimo putem Fondacije Aleksandar Šapić “Budi human”, kao i više informacija može se pronaći na https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/858/anika-manic.

Gornji Milanovac i drugi gradovi u proteklih nekoliko dana diše zajedno sa Anikom i za nju.

Aktivnosti i akcije su rasprostranjene po celom gradu i zajednica je aktivno uključena u prikupljanje sredstava.

Ljudi koji organizuju prikupljanje pomoći poručuju da je potrebno aktivirati celu Srbiju i da svačije malo donese Aniki detinjstvo i ceo svet. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.