Grad

ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA

Nacionalna sluzba za zapošljavanje Filijala Čačak, u sredu, u holu Doma kulture, organizovala je 55. Sajam zapošljavanja i uspela da obezbedi izuzetnu ponudu slobodnih poslova. Učešće je prijavilo oko 50 poslodavaca sa područja grada Čačka, sa prijavljenim potrebama za zapošljavanje više od 300 novih radnika različitih obrazovnih profila i stepena stručne spreme. Učestvovanjem na Sajmu poslodavcima se pružila mogućnost da iskažu svoje kadrovske potrebe i jednostavno i brzo pronađu potrebne radnike. Na raspolaganju im je i besplatna profesionalna selekcija prilikom izbora kandidata, mogućnost dobijanja finansijskih sredstava i koršćenja finansijskih olaksica pri zapošljavanju.

sasdjhjasd
Mihailo Jović, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede i ekonomskog razvoja, podsetio je da je na evidenciji nezaposlenih u Čačku oko 10.000 lica, što je prema njegovim rečima procenat sličan evropskom.
– Ali, ono što je kod nas dodatni problem je što mnogi ljudi koji formalno imaju posao nemaju dovoljno visoke plate, ili uopšte nemaju plate da bi mogli da obezbede svoje porodice. Grad Čačak se trudi da pomogne u skladu sa svojim relativno malim nadležnostima koje ima u ovoj oblasti. Za programe zapošljavanja prošle godine je izdvojeno 44 miliona dinara. Za ovu godinu iz budžeta Grada je izdvojeno 38 miliona, a od Republike očekujemo 12 miliona subvencija, tako da će sredstva za zapošljavanje iznositi oko 50 miliona dinara. Grad će učiniti sve da i infrastrukturno i na svaki drugi način bude spreman za one koji žele da dođu da investiraju. Nadam se da će zahvaljujući ovom Sajmu izvestan broj nezaposlenih dobiti posao, koji će im omogućiti da bolje žive, a poslodavci izabrati dobre kandidate – rekao je Jović, naglašavajući da će Grad i ubuduće podržavati mere aktivne politike zapošljavanja.
Predsednik Upravnog odbora NSZ Darijo Mačkić napomenuo je da je ove godine ogranizovano 14 sajmova, na kojima je učestvovalo više od 9.000 lica koja traže zaposlenje.
– Prošle godine je 66 sajmova posetilo 64.500 ljudi, a više od 13.000 je našlo zaposlenje. Mi očekujemo da i ove godine realzacija bude dobra. Drago nam je što poslodavci razumeju da je tržite rada dinamično, da moraju da se prilagođavaju potrebama. Takođe nam je drago što tražioci zaposlenja u direktnom kontaktu mogu da kažu koje su njihove kompetencije, šta oni mogu da učine, način na koji mogu da učine, šta ih očekuje u kompanijama u kojima traže zaposlenje. Ovo je, pored javnih radova, jedna od najatraktivnijh mera. Nacionalna služba je iz sopstvenih sredstava izdvojila i ove godine 2,8 milijarde za aktivne mere politike zapošljavanja i 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom. I druge mere nam daju odlične rezultate, možemo da budemo zadovoljni – naglasio je Darijo Mačkić, zvanično otvarajući Sajam.

hkhjkk
Prema njegovim rečima, u februaru ove godine na evidenciji nezaposlenih je za 6,9 odsto manje lica nego u februaru 2016.
Jelena Karanac, marketing PR menadžer firme “P.S. Fashion”, kaže da je ovo preduzeće prvi put učestvovalo na Sajmu zapošljavanja, sa idejom da promoviše deficitarno zanimanje kod njih, a to je modni šivač.
– Nažalost, bez obzira na konkurse koje objavljujemo nema ih dovoljno, ili ih gotovo nema uopšte. Zbog toga firma dva puta godišnje organizuje obuke, koje sama finansira, i najbolje polaznike zapošljava. Ali, to je nedovoljno, to je oko 30 odsto potrebnih modnih šivača. Ovde smo, između ostalog, i da podržimo novo odeljenje za radno mesto modnog šivača, koje treba da bude formirano ove godine u okviru naše škole, sa ciljem da se promoviše i dualno obrazovanje. To možda nije u ditrektnoj vezi sa ovim Sajmom, ali je nada za nove polaznike koje želimo da motivišemo da se prijave, da završe ovu školu i da ih posle toga negde čeka dobar posao – rekla je Jelena Karanac.
Među brojnima koji su posetili Sajam tražeći posao bila je i Marija Aleksić, diplomirani inženjer menadžmenta, koja je kratko izjavila:
– Tražim posao tri, četiri meseca, a pre toga sam radila u jednoj firmi. Predala sam molbu u kompaniji “Metalac”. Trenutno spremam diplomski na master studijama.
N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.