Društvo Selo

ОДРЖАНА ТРЕЋА „КАЧАМАКИЈАДА“ У ЈЕЖЕВИЦИ

Заносни мирис качамака, који многи међу нама памте још из детињства, а уједно и невиђени ентузијазам такмичара, обележили су и ову, трећу по реду „Качамакијаду“ у Јежевици. У овом прелепом подјеличком селу, сјатило се данас и старо и младо. Осим мештана Јежевице, манифестацију су посетили и житељи суседних села, али и гости из Драгачева, Ариља, Београда, са територије Краљева, који су желели да се на лицу места осведоче колико вере у оно што раде, када је реч о оживљавању сеоске средине и чувању српске традиције, имају мештанке Јежевице из Удружења „Евгенија“.

Наташа Вујашевић, потпредседница Удружења „Евгенија“ и организатор манифестације, каже да је идеја о одржавању ове манифестације потекла од Савета МЗ Јежевица, у жељи да се афирмише све оно што ово село има најбоље.

-Жене Јежевице су се организовале да би оствариле нека своја права, да промовишу село, а пре свега оно што производе у својим домаћинствима, што има висок квалитет, што је препознатљиво, а можда заборављено. Велики смо љубитељи природе, покретачи многих еколошких акција у селу, добри промотери наше еколошке стазе, чистог ваздуха, лепог погледа, здравих стилова живота. Ово село има све погодности за производњу здраве хране и ова наша манифестација представља најбољи начин да се престави све оно што добро успева у Јежевици, пре свега јабука и шљива, по чему је ово подјеличко село најпрепознатљивије, али и све што произведу вредне руке Јежевичанки, а што може донети драгоцене приходе у домаћинству – рекла је за наш лист потпредседница Удружења „Евгенија“.

Верни сарадници Удружења „Евгенија“ из околних места, али и Београда, нису пропустили прилику да присуствују „Качамакијади“, да поново осете дражи једне овакве манифестације и уживају у гостољубивости мештана Јежевице и свим ђаконијама које су и овога пута припремиле вредне Јежевичанке.

-Остварили смо добру сарадњу са женама у Јежевици. Радили смо на економском оснаживању жена из драгачевског, али и чачанског краја и веома нам је стало да подржимо женска удружења у сеоским срединама. Наша филозофија је „јака жена – јака породица, јака породица – јако село, јако село – јака држава“. Ако видимо како раде ове жене из Јежевице, мање бринемо да ће нам се села погасити. Ове жене су сјајне, оне су покретачи промена у овом крају. Удружење „Евгенија“ је у кратком временском року урадило много у Јежевици и околини. Ова манифестација „Сабор качамака“, која се већ трећу годину одржава у овом прелепом подјеличком селу, на најбољи начин преноси поруку да морамо поштовати и одати славу качамаку, који је све нас, рођене и одрасле на селу отхранио. Ова манифестација је за сваку похвалу и број посетилаца најбоље говори о томе колико је добро организована и колико, као место сусрета, разговора и размене идеја, развија предузетнички дух и покреће живот у једној сеоској средини – рекла је Надежда Сатарић из београдско социо-хуманитарне организације „Снага пријатељства – Амиту“, посебно истичући да жене кроз подршку њиховог, али и сопствених удружења добијају знање и самопоуздање, али и извесна новчана средства да покрену сопствене послове, што за њих представља велики подстрек.

Надежда Сатарић истиче да жене у селу углавном нису власнице имања, већ помажући чланови домаћинства, али сада, када имају подршку удружења, добијају и нешто своје, а то су њихови послови, претежно у домаћој радиности, који доносе драгоцене приходе домаћинству. На тај начин жене постају признатије у срединама у којима живе, постају освешћеније, видљивије и далеко активније.

На такмичењу у кувању качамака је учествовало 15 екипа, које су се здушно надметале за победу. Сви су се надали да ће освојити једно од прва три места, јер то се на оваквим манифестацијама и те како вреднује. Највећу пажњу посетилаца привукли су најмлађи такмичари који су, по свему судећи, били и најборбенији. Није им недостајало самопоуздања и очигледно им се Сабор качамака много свидео.

Било је и оних који у Јежевицу нису дошли да се такмиче и победе, већ да као искусни мајстори у припремању качамака подрже манифестацију и поделе своје добро искуство са другима.
Међу њима смо нашли и духовитог кувара, који нам је на питање када је качамак најбољи одговорио уз широки, шеретски осмех: „Најбољи је и најукуснији кад је човек гладан“.

-Присталица сам оног качамака који се брже кува. Главни састојци су пројино брашно, со, вода и уље, а остало углавном зависи од доброг мешања састојака, како не би у њему остале грумуљице. Најбоље је пројино брашно од кукуруза шећерца, а посебан укус качамаку даје чиста прасећа моца. Ово наше традиционално јело највише воле средње и старије генерације које су одрасле на њему, а ове млађе слабије – каже Милан Богосављевић из Доње Трепче, врсни мајстор у кувању овог старог српског јела, који је дошао да испоштује другаре на манифестацији и да их почасти којом порцијом качамака.

Било је ту шале, смеха и весеља, сви су били задовољни што су се поново окупили на једном месту, јер прву „Качамакијаду“ још увек нису заборавили, а друга је била симболична због пандемије короне, па се ужелео народ дружења, разговора, размене нових идеја… Дошли су сви да виде како функционише јежевачко Удружење жена, да чују предавање о ЛАГ-овима, у живају у пригодном културно-уметничком програму, прихвате из овдашње праксе оно што је за њих добро, да продубе сарадњу, успоставе нова пријатељства… Уживали у јесењем сунцу и чаробном крајолику Јежевице, предивне подјеличке сеоске лепетице, која и ове године изнедрила богату летину. Не зна се шта је лепше: воћњаци, њиве или обележене шумске стазе. Нису одолели ни пребогатој трпези на којој су се, осим неизбежног качамака и укусног сира и кајмака, налазили разни домаћи специјалитети, почев од укусних предјела, пита, пецива и домаћих колача које су припремиле вредне Јежевичанке, преко свадбарског купуса, па све до прасетине и јагњетине, чији се мирис ширио на све стране. Ипак, од свега је било најупечатљивије добро расположење и самих такмичара који су ревносно мешали качамак да им не загори, али и посетилаца који су трчкарали од штанда до штанда, где су били изложени ручни радови чланица различитих удружења сеоских жена. Многи од њих су пазарили вунене чарапе, прслуке и капе, јер се полако ближе хладнији дани.

Било је данас живо у Јежевици. На све стране разговор, граја, шала, смех и добро расположење. Сви су били сигурни да су овај дан искористили на најбољи могући начин, на отвореном простору, заједно са људима широког срца, добрим комшијама и пријатељима.

Јежевица има око 1.250 житља у 500 домаћинстава. У последњем периоду се бележи и благи помак у повећању броја становника и све је више младих људи који остају у овом селу, покушавајући да се изборе за своје место и заснују неки вид производње.

В. С.

Комплетну репортажу са јежевачке „Качамакијаде“ објавићемо у првом наредном броју „Чачанског гласа“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.