Aktuelno Društvo

ODRŽANI „DANI ČAČKA U BEOGRADU“

U prelepom ambijentu Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, sa oko stotinjak prisutnih, u sredu 20. decembra 2017. godine održana je tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija „Dani Čačka u Beogradu“. Ovogodišnja manifestacija bila je poetsko-muzičko veče posvećeno našim zavičajnim pesnicima Vladislavu Petkoviću Disu, Branislavu Brani Petroviću i Branku V. Radičeviću. Uz njihove pesme mogli su se čuti i stihovi Desanke Maksimović, Rastka Petrovića i Vladike Nikolaja Velimirovića.

Recitatorsko-muzički program su pripremili naši mladi zemljaci, uspešni recitatori i muzičari koji su svi trenutno na studijama u Beogradu. Kroz svoje školovanje ovenčani su mnogim prestižnim recitatorskim i muzičkim nagradama. Tokom večeri stihove zavičajnih pesnika govorili su recitatori Filip Ljubojević, Jovan Kovačević, Aleksa Karajić i Jovana Ratković. Svoje stihove recitovao je i Milan Ružić, talentovani mladi pisac i pesnik našeg kraja. Za muzički deo programa pobrinuli su se Isidora Simović (klavir), Branislav Raković (harmonika), Danica Marinković (klavir) i Dunja Dragić (flauta).

Specijalni gost večeri bio je akademik i pesnik Matija Bećković, koji se prvo prisetio drugovanja sa Branim Petrovićem i Brankom V. Radičevićem, a potom je kazivao svoje stihove.

Veliki broj članova odazvao se pozivu Udruženja Čačana u Beogradu za učešće u Humanitarnoj akciji „Neka se svako dete raduje Božiću“. Prikupljeno je preko dvadeset velikih paketa dečije garderobe i ostalih neophodnih stvari koje će biti dostavljene deci iz manje imućnih porodica iz našeg kraja. Time ćemo im bar na trenutak ulepšati nastupajuće Božićne praznike i pokazati im da nisu sami.

Zahvaljujemo se svima koji su posetili manifestaciju, onima koji su doneli humanitarnu pomoć, kao i osoblju Kuće Đure Jakšića na gostoprimstvu i pomoći.

Video snimak same manifestacije „Dani Čačka u Beogradu“ biće uskoro dostupan na Jutjub kanalu Udruženja Čačana u Beogradu.

Tekst i foto: fb stranica Udruženja Čačana u Beogradu

Оставите одговор