Aktuelno Društvo Obrazovanje

Одржано Градско такмичење у пружању Прве помоћи

Данас је у Основној школи „Бранислав Петровић” у Слатини одржано „Градско такмичење у пружању Прве помоћи и реалистичких стања и оболења” поводом обележавања Недеље Црвеног крста.

– Реч је традиционалном такмичењу, које реализује свака организације Црвеног крста. Такмичило се 15 екипа из чачанских основних школа и то у три категорије, а најбољи ће имати прилику да првог јуна учествују у Александровцу, на Међурегионалном такмичењу за подручје Западне и Централне Србије. Учествују петлићи, подмладак и омладина Црвеног крста. Посебна пажња је посвећена школама које раде на сеоском подручју, У току ове школске године, око 600 младих, савладало је основне вештине пружања Прве помоћи. Јако је важно знање и да уче о томе како да немају трему када се догоди нека кризна ситуација, зато што може да се повреди њихов друг, њихов члан породице, могу да укажу помоћ некоме на улици, битно је да се то не ради погрешно. Боље не указати помоћ, него је указати погрешно. Имамо велику част, што нам је држава поверила да обучавамо наше суграђане у овој веома хуманој вештини, коју свако, у било ком моменту, може да пружи – рекла је секретар Црвеног крста у Чачку, Наташа Цвијовић.

– Деца треба да схвате ово такмичење као приказивање онога што су научили, само такмичење је у другом плану. Мислим да је потребно да направимо један филм о правилном пружању Прве помоћи, који ће бити емитован на свим јавним сервисима, да то урадимо на локалном, али и регионалном нивоу, како би становништво обновило своја знања или научило нешто ново – рекла је прим. др Нада Лазовић.

Град Чачак у сарадњи са Црвеним крстом до сада је организовао бројне акције и активности, које су од великог значаја за становништво.

– Ово је још један начин да се деци приближи, како да помогну најближима у несрећним ситуација, из тог разлога имамо и едукаторе, као и представника Црвеног крста, који малишанима показују како се то ради. Град Чачак као одговорна локална самоуправа, делом финансира активности Црвеног крста и можемо се похвалити да они обилазе све социјално угрожене становнике, на градском и сеоском подручју, наравно, наставићемо и даље да им помажемо – рекао је заменик градоначелника, Владан Милић.

Домаћини из Основне школе у Слатини, прихватили су озбиљан задатак, како би пре свега, најмлаћи још једном, имали прилику да се друже, али и науче нешто ново, што им може бити од великог значаја.

– Треба подржавати све активности Црвеног крста, јер је то светска организација, пратимо све њихове активности и нисмо се уопште двоумили када су нам понудили да будемо домаћини овог такмичења, јер имамо све потребне ресурсе за организацију. Мислим да ће овај догађај помоћи деци да се едукују и да то што науче примере када то буде потребно – рекао је Лазар Чикириз, директор Основне школе „Бранислав Петровић“ у Слатини.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.