Društvo

ODŽANA 20. „PRŠUTIJADA“

U zlatiborsklom selu Mačkatu održan je 20. Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada”, na kome je 20 proizvođača izložilo oko 10 tona proizvoda od mesa. Pršuta je specifičan proizvod zlatiborskog kraja i njen način pripreme se prenosi sa generacije na generaciju.

Nebojša Šopalović kaže da je o načinu pravljenja kvalitetne pršute naučio od svog dede.

“Ovo podneblje je odredilo da Mačkat bude jedno od najboljih mesta za pravljenje suvomesnatih proizvoda. Sve je važno, od hrane koja se priprema za stoku, do rase goveda i svinja”, istakao je Šopalović.

Navodi da je mnogo toga u igri kako bi se na kraju postigao kvalitet.

“Važno je da se stoka hrani zlatiborskom travom koja je raznovrsna lekovitim biljem, bez koncentrata. Kupujemo telad težine od 100 do 130 kilograma i hranimo ih godinu i po, dve dok nedostignu 1.500 kilograma. Zatim idu na klanje, a meso se soli sa domaćom solju, bez aditiva, začina i suši se na bukovom drvetu”, objasnio je Nebojša Šopalović.

Branko Šopalović koji je decenijama u ovom poslu ističe da je najvažnija kvalitetna stoka.

“Za dobar kvalitet važno je da bude kvalitetna sirovina kako bi došlo do ukusne pršute. Važno je kvalitetno je preraditi, adekvatno usoliti i osušiti”, rekao je Branko Šopalović.

Ove godine najbolju goveđu pršuti pripremio je Mitar Marić, a svinjsku Radomir Šopalović.

Nagradu za najbolju ovčiju stelju dobio je Dušan Stojanović, za slaninu Dragoljub Šopalović, a domaću kobasicu Ružica Stojanović.

U okviru sajamskog prostora posetiocima je bilo izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja.

“Pršutijadu” su organizovali Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, a uz podršku “Zlatiborskog eko agrara”, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.