Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

ОНЛАЈН КАТАЛОГ ПРОИЗВОДА СОЦИЈАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА

ПОДРШКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ СОЦИЈАЛНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА – ОД ПРАВНЕ ПОМОЋИ ДО ПРОМОЦИЈЕ

Како би помогли и оснажили социјална предузећа, не само она која су раније формирана, већ и која су тек у настајању, у Привредној комори Србије организују бројне активности. Недавно су креирали и онлајн каталог социјалних предузећа и њихових производа, са циљем да промовишу овај, само наизглед млад сектор у Србији. Милица Павић, виши саветник ПКС-а, каже да нека предузећа послују веома дуго и успешно.

За сада каталог обухавата девет предузећа у Србији, која долазе из различитих грана привреде и имају веома разноврстан производни програм. У ПКС су сигурни да ће се каталог стално допуњавати новим именима и производима. Милица Павић, задужена баш за социјална предузећа у оквиру Центра ПКС за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима, истиче да су ова предузећа веома иновативна и флексибилна.

Милица Павић, виши саветник ПКС-а

– Они, стварно, одолевају, разним „нападима“ и изазовима. Већина је спремна да усваја новине, у складу са променама и потребама тржишта. Неки су прешли на циркуларни модел пословања, односно стварају производе из рециклираних сировина или биолошког отпада. Други су кренули још корак напред. Наиме, развили су франшизу и у руралним подручјима спроводе обуке, углавном жена, за своју производњу – каже Павићева и наводи пример предузећа „Bio idea“.

Усвајање Закона о социјалном предузетништву, који је обухватио готово све оне који тешко долазе до посла, допринео је, сматра наша саговорница, да овај сектор постане видљивији на мапи „доносиоца одлука“ на државном и локалном нивоу. Програм за унаређење овог сектора, у форми Стратегије, ради и Савет за социјално предузетништво, у оквиру Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

Ипак, према мишљењу многих удружења, баш из теже запошљивих категорија, Закон у многим деловима остао је нејасан, јер, поред осталог, нису прецизно дефинисани сви критеријуми за стицање статуса социјалног предузећа. Павићева сматра да је добро што је Закон „широко“ постављен, јер би се, у супротном, „угушио“ овај сектор.

– Закон је дефинисао да предузећа послују на тржишту као и сва друга. Разлика је у томе што, поред економског, имају и социјални мотив, односно запошљавање ових људи и/или испуњење одређених друштвених циљева – објашњава она.

То што у протеклих месец дана ниједно социјално предузеће није регистровано у АПР-у, она не сматра лошим показатељем.

– Још је рано и не треба судити на основу овог почетка. Мислим да ће тај „талас“ тек кренути. Ми из ПКС-а смо понудили да помогнемо да ова предузећа креирају оснивачка документа која су прописана Законом, да им пружимо правну помоћ и подршку при изради бизнис и планова управљања ризицима… – наводи Милица Павић и додаје да су све активности усмерене на запошљавање и економско оснаживање маргинализованих група.

Савети за социјално предузетништво у локалним самоуправама, такође, могу пружити значајну подршку, али, колико је познато, они још нигде нису „заживели“ на прави начин. Милица Павић истиче да ће ПКС, преко регионалних центара, организовати инфо-сесије по целој Србији, како би о овој теми упознали целокупну јавност, а пре свега предузетнике који су потенцијални сарадници социјалних предузећа.

В. Т.

Линк за каталог социјалних предузећа у Србији – https://api.pks.rs/storage/assets/Katalog%20proizvoda%20socijalnih%20preduze%C4%87a.pdf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.