Kultura

OTVOREN PETI SIMPOZIJUM MLADIH UMETNIKA

U Galeriji Narodnog muzeja Čačak do 28. avgusta izloženi radovi studenata umetničkih fakulteta

Drugačije, originalno, spoj savremenog i drevnog, neobičan stvaralački naboj, sloboda izražavanja. Iako se još uvek školuju, studenti iz Čačka su uložili i više u pripremu petog Simpozijuma mladih umetnika. Uspešno su spojili raličite vrste umetnosti,  slikarstvo, modni dizajn, vajarstvo, ikonopisanje, grafiku… Dali su šansu i stvaraocima u muzici, književnosti, filmu… Kreativna raznovrsnost uticala je i na naziv Simpozijuma ”Mesto gde ideje zajedno plešu”. Izloženi su radovi 26 studenata.

–  Ovogodišnja izložba posvećena je zadatku koji iz godine u godinu nastojimo da ispunimo – mladima da približimo umetnost stvaranja, a stručnoj javnosti i posetiocima fenomenologiju pristupa umetnosti i izraza. Umeće stvaranja spaja generacije učesnika sa institucijom Narodnog muzeja. Izložba studenata je i izuzetna prilika da sagledamo likovnu scenu našeg grada u malom i bitan deo sveukupnog kulturnog dešavanja – napomenula je, u ime domaćina, Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja Čačak.

Peti Simpozijum mladih umetnika, 14. avgusta, zvanično je otvorio Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka. On je podsetio mlade stvaraoce da im je u zgradi Kulturno-umetničkog društva ”Dule Milosavqević” omogućeno da koriste ateqe.

– Samo privremeno, dok ne pronađemo drugi prostor. Hvala mladim umetnicima koji su došli u Čačak da po peti put organizuju izložbu. Biće otvorena do 28. avgusta, nadam se da će je Čačani pogledati i propratiti ostale umetničke manifestacije – pozvao je Vladan Milić posetioce da vide izložbu i upotpune utiske o mladim stvaraocima.

Kada već govorimo o utiscima, na otvaranju izložbe posebnu draž doneo je i nastup soprana Anđele Todorović. Osim glasa, znalački je privukla publiku originalnom izvedbom.

– Pripremamo i poetsko veče 24. avgusta, a četiri dana kasnije zatvaranje izložbe biće propraćeno filmskom projekcijom – najavio je Ivan Đurović, jedan od organizatora.  Osim njega, glavne zasluge za pripremu pripadaju Alksandri Majstorović i Mariji Marković. Aleksandra studira vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, a Ivan i Marija slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti. Njih troje, kao i većina izlagača su studenti Univerziteta u Beogradu, a okupili su i kolege koji se školuju u Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.