Društvo Kultura

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЛЕТО У БИБЛИОТЕЦИ 2021.”

ПРИЈАТНИ, ТОПЛИ УТИСЦИ СА ЕДУКАТИВНО – КРЕАТИВНИХ РАДИОНИЦА

У Градској библиотециВладислав Петковић Дис”, 8. септембра, отворена је изложбаЛето у Библиотеци 2021”, на којој су представљени радови, експонати и фотографије са овогодишњих летњих радионица:  “Стварамо прву књигу”, “Свет на длану”, “Неуморна плетисанка”, “У сновима од папираиДигитализација није секирација”.

Од краја јуна па до почетка септембра у Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис” реализовано је пет различитих креативно – едукативних радионица. “Стварамо прву књигу” водиле су сарадница Библиотеке Катарина Елвеђи и библиотекар Оливера Недељковић, уз помоћ библиотекара Одељења за децу и младе. Радионицу занимљиве географије “Свет на длану” реализовала је Биљана Арсић, а крајем јула одржана је радионица израде украсних предмета од конца, техником хеклања, под називом “Неуморна плетисанка”, подсетила је на отварању изложбе  Маријана Лазић, библиотекар Одељења за децу и младе:

– Едукатори радионице “Неуморна плетисанка” били су директорка лазаревачке Библиотеке Јасмина Иванковић и колегиница Снежана Луковић. Затим смо мало сањали на радионицама “У сновима од папира” и показали уз помоћ колеге Николе Пеулића како могу да настану најмање књиге. И на крају креативног лета реализована је радионица намењена нашим најстаријим члановима “Дигитализација није секирација”, коју су водиле колеге Марина Белић и Александар Вукајловић.

Организатори овог програма су задовољни што су, ипак, успели да по 13. пут реализују едукативно – креативне радионице за све узрасне популације Градске библиотеке.  

– Срећни смо што смо без обзира на све недаће, а у складу са епидемиолошком ситуацијом, успели да у мањим групама реализујемо креативно – едукативне радионице у Библиотеци. Изузетно смо поносни што смо ове године реализовали више од 40 сати креативних радионица, кроз пет различитих тематских целина. Посебно нам је драго што су радионице овог лета биле намењене свим узрасним групама, односно, свим члановима Библиотеке – нагласила је Маријана Лазић, захваливши, пре свега, учесницима радионица, али и свим колегама.

Јасмина Иванковић, директор Библиотеке “Димитрије Туцовић” из Лазаревца, едукатор радионице “Неуморна плетисанка”, по други пут се представила чачанској публици својим рукотворинама, односно, радовима из области примењене уметности, техником кукичање.  

–  Имала сам велико задовољство да у Градској библиотеци овом техником обучим девет Чачанки. Изузетно сам задовољна, пре свега, што су Чачани показали велико интересовање за неговање нематеријалног културног наслеђа. Саставни део нашег културног наслеђа су и креативне индустрије, којима припада и ово чиме се ја тренутно бавим. Сматрам да су креативне индустрије велики потенцијал, поготову народа који има богату културну баштину, као што има наш народ. Управо због тога је неопходна популаризација, првенствено, преношење на млађе генерације, како се то вековима радило – рекла је, поред осталог, Јасмина Иванковић.

Директорка лазаревачке Библиотеке је изразила велико задовољство што су у радионици учествовале и четири девојчице, чији се радови, такође, могу видети на изложби “Лето у Библиотеци 2021”, до краја септембра.  

– Ове технике су јако добре, не само што се преноси традиција и негује културно наслеђе, него и због тога што деца могу да вежбају фину моторику, да изразе креативне потенцијале, али и да јачају концентрацију. Знамо да су данас деца веома деконцентрисана и управо због тога је овладавање овим техникама веома пожељно у њиховом узрасту. Осим њих, имала сам и старијих полазника, различите образовне структуре и различитих професија. Поједине полазнице су се и раније сусретале са овом техником, а неке по први пут. Носим пријатне, топле, људске утиске са наших дружења, а веома сам задовољна и ефектима које смо постигле – нагласила је Јасмина Иванковић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.