Kultura

Ove godine bez „SONJINOG SEPTEMBRA“ (VIDEO)

Na današnji dan 1961. godine u Čačku je rođena Sonja Savić, jedna od najdarovitijih i najosobenijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma. Preminula je u Beogradu 23. septembra 2008. godine. Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima, a od 2011. godine, kada je Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka preuzela brigu o njenoj zaostavštini, svakog septembra održavala se manifestacija “Sonjin septembar”, u mesecu rođenja i smrti umetnice. Ove godine, zbog epidemije korona virusa ona neće biti održana, obaveđštavaju iz Galerije.

Iz Galerije Nadežda Petrovbvić podsećaju šta je u prethodnim godinama urađeno kako bi se sačuvalo sećanje na poznatu umetnicu.


Kreirana je multimedijalna izložbu ’’Sonja Savić: devojka iz grada’’ koja je postavljena u ’’Galeriji Risim’’ 2013. godine i do sada je gostovala u 10-tak gradova u regionu. U Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici 2015. godine rekonstruisaana je i otvorili novu postavku Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući. Na desetogodišnjicu Sonjine smrti 2018, novu postavku je iozložena u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Od 2017. godine, na Festival ALTERNATIVE dodeljuje se specijalna nagrada ’’Sonja Savić’’ . Nagrada ’’Sonja Savić’’ podrazumeva autorsku prezentaciju u Galeriji Nadežda Petrović i rezidencijalni boravak nagrađenog autora u Čačku.


„Za ovaj septembar, bio je planiran program posvećen mladoj autorki iz Belgije, Evi van Tongeren (dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ za 2019. godinu), koji smo, nažalost, morali da odložimo za sledeću godinu usled otežanih uslova pruzrokovanih pandemijom Covid-19. Nadamo se da će se već sledećeg septembra, 2021. godine, u Čačku naći dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ iz 2019. i iz 2020. godine i da ćemo sledeće godine imati dupli program sa dva autora i na taj način, nadoknaditi ovu tešku godinu za sve nas“ piše u saopštenju Galerije.


Cilj Galerije je da podstakne praksu – produkciju umetničkih dela, kao i teorijskog razmatranja i promišljanja procesa u umetnosti i kulturi, nastaviće se u punom obimu nakon normalizacije epidemiološke situacije i kod nas i u svetu.


„Grad Čačak će svoju obavezu da dostojno obeleži kolektivno sećanje na ovu veliku umetnicu ispuniti na način na koji nadležni organi odluče i to je proces koji ima širi značaj, a shodno tome i svoj tok. Ne ulazeći u taj proces, naša ustanova nastavlja da radi na formiranju Multimedijalnog centra ’’Sonja Savić’’ koji će u bliskoj budućnosti biti mesto susreta umetnika, profesionalaca i publike posvećene alternativnoj i angažovanoj umetnosti i kulturi i značajna tačka na kulturnoj mapi regiona i Evrope“, piše u saopštenju.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.