Kultura Obrazovanje

„ПЧЕЛИЦА“ ИЛУСТРОВАНИМ ИЗДАЊЕМ „ПРИЧЕ О ЈЕДНОЈ НЕПОСЛУШНОЈ НОЗИ” ОБЕЛЕЖАВА 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДУШАНА РАДОВИЋА

ПЧЕЛИЦА ИЛУСТРОВАНИМ ИЗДАЊЕМ „ПРИЧЕ О ЈЕДНОЈ НЕПОСЛУШНОЈ НОЗИ” ОБЕЛЕЖАВА 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДУШАНА РАДОВИЋА


Пчелица издаваштво је, поводом стогодишњице од рођења Душана Радовића, објавила једно сасвим посебно издање Радовићеве „Приче о једној непослушној нози” у форми илустроване тврдокоричене књиге великог формата. Пчелица је овим путем желела да ода почаст великом Душку Радовићу и скрене пажњу својим малим читаоцима на значај његовог прозног стваралаштва.
У овој наизглед сасвим обичној причи о обућару Клину, који се читаве те необично хладне зиме ниједном није оклизнуо, Душко Радовић нам на мајсторски начин представља малограђански дух малог места симболичног назива ‒ Падајевац. Да би задовољио своје суграђане, којима је већ постало сумњиво како то да се једини Клин ниједном те зиме није оклизнуо на снегу, он решава да намерно падне наочиглед свих. Али ствари се нису одвијале тако једноставно и Клин креће у вишесатну авантуру клизања на једној нози. Један такорећи незанимљив догађај привукао је пажњу читавог града, градских власти, медија, утркивали су се да га сликају „за наше новине и за све новине на свету”.
Шаљивом тону ненадмашног мајстора речи Радовића, илустратор Тихомир Челановић покушао је да парира исто таквим илустрацијама, које су не само визуелно представљање најупечатљивијих сцена из приче, већ и њихова допуна и стапање у јединствену наративно-илустративну целину.
Пчеличино илустровано издање „Приче о једној непослушној нози” биће представљено на 65. Међународном београдском сајму књига, а поред ове књиге читаоци ће на штанду Пчелице моћи да пронађу и избор из поезије Душана Радовића ‒„Гле, гле, све сама чуда”, збирку његових најлепших песама за децу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.