Društvo Privreda

ПОБЕДНИК ХАКАТОНА “CODE 0:32” ТИМ ИЗ НОВОГ САДА

ЗА ЛАКШЕ СТУДЕНТСКЕ ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Прошлог викенда, од 18. до 20. новембра, Научно технолошки парк Чачак, у оквиру пројкета “Регионални иновациони Стартап центар”, који је подржао Кабинет министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, а у сарадњи са Регистром националног интернет домена Србије (РНИДС), ИТ компанијом “Quantox Technologu” и чачанским Факултетом техничких наука, организовао је хакатон под називом “Code 0:32”. Тема овогодишњег хакатона била је у вези са креирањем апликације која ће олакшати студентима свакодневне ваннаставне активности. Тимови су имали задатак да за само 32 сата креирају апликацију и представе је пред стручним жиријем.

Првонаграђени тим

Право на такмичење имали су студенти ИКТ смерова, са свих универзитета и факултета у Србији, али и остали студенти и старији средњошколци (трећи и четврти разред), који су били заинтересовани. 

– Захваљујући доброј маркетиншкој организацији и залагању, позив за овогодишњи Хакатон је веома успешно прошао  са чак 17 пријављених тимова, након чега је извршена селекција у којој је одабрано њих десет, са максимално пет чланова по тиму, који су учествовали у такмичењу. Укупно је учествовало 43 такмичара. Током Хакатона такмичари су имали прилику да своје идеје и предлоге разматрају са четири стручна ментора, из компаније “Quantox”, који су на сваких осам сати обављали консултације са тимовима којима је то било потребно. Част, да буду део оваквог догађаја и раде са такмичарима, указали су нам Слађан Марјановић, Иван Ђорђевић, Владимир Ђокић и Стефан Урошевић – каже за наш лист Драгана Шутић, координаторка НТП Стартап центра Чачак.

Другонаграђени тим

Првог дана Хакатона, прошлог петка, у просторијама Стартап центра, такмичарима су добродошлицу пожелели Дијана Милутиновић из РНИДС, Мирко Пешић, в. д. директора НТП Чачак, Данијел Петровић, координатор рада жирија и представник компаније “Quantox”. Координаторка НТП Стартап центра Чачак Драгана Шутић је учесницима такмичења дала сервисне информације о Хакатону, док је о пројектном задатку представник фирме “Quantox”, а потом су завршну реч имали ментори.  

– Другог дана такмичења тимови су наставили развој својих идеја и рад на презентацијама, а као и претходног дана ментори су одржали неколико сесија са такмичарима. Технологије које су могли да користе за израду апликације, такмичари су бирали сами, без ограничења, а уређаје које нису могли да обезбеде учесници, обезбедили су организатори. Трећег, последњег дана такмичења, тимови су предали своје радове, а потом је уследила презентација и представљање идејних решења тимова. Ниво комплетности, релевантност, UI/UX дизајн, квалитет кода, скалабилност презентација решења били су критеријуми за одлучивање победника овог Хакатона, а чланови комисије су били: Душан Стојичевић (РНИДС/Gransu), Жељко Јовановић (НТП Чачак), Данијел Петровић (“Quantox Technologu”) и Катарина Карић (асистент ФТН Чачак) – подсетила је Драгана Шутић.

Трећенаграђени тим

Наша саговорница наглашава да је Хакатон “Code 0:32” представљао сјајну прилику да на једном месту окупе младе људе, са територије целе Србије, који су желели да се истакну својим вештинама у кодирању и јавном наступу:

– Три дана такмичења обележена су сјајном енергијом, тимским духом, несебичном подршком и помоћи тимова својим колегама из других екипа и склапањем нових пријатељстава. Сви учесници, изразили су велико задовољство што су били део оваквог пројекта, при чему су истакли изузетну организацију и жељу да се ускоро опет такмиче у граду на Морави.

Н. Р.

Фото: Тим НТП Чачак

ПОБЕДНИЦИ

Прво место и награду од 1.000 евра, бесплатан курс у Quantox академији и стартап менторство у НТП Чачак, освојио је тим ALGO_4 (Милан Балабановић, Марко Васић, Богдан Марковић и Никола Кузмић), са Природно-математичког факултета из Новог Сада. Друго место и награду од 700 евра, курс са попустом у Quantox академији и стартап менторство у НТП Чачак, освојио је тим SLAV Co. (Лазар Ерић, Алекса Рачић и Славко Крстић), са Електротехничког факултета из Београда. Трећу награду од 300 евра, курс са попустом у Quantox академији и стартап менторство у НТП Чачак, освојио је тим RTI BEE GEE (Алекса Јовановић, Сава Ступаревић, Андрија Стефановић, Владимир Бранковић и Бојана Ђокић), са Електротехничког факултета из Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.