Dragačevo

POČELA IZGRADNJA ZAŠTITNOG BEDEMA NA BJELICI

Na levoj obali Bjelice, kroz Lučane, u toku je izgradnja zaštitnog bedema kako bi se sprečilo eventualno izlivanje reke i plavljenje domaćinstava.

Proteklih pet godina, u Lučanima, ali i okolnim naseljima, Bjelica je više puta izlazila iz svog korita i plavila poljoprivredno zemljiše, kuće, pomoćne objekte, hladnjače, fabrike.

Srećko Stojić iz Krstaca seća se poplave iz 1965. godine, ali i poslednje kada je ostao na spratu kuće i posmatrao nabujalu reku.

Izgradnja zaštitnog bedema kroz naselja Đerać i Krstac uliva mu dodatnu sigurnost.

– Bjelica više neće moći da poplavi. Bedem je sada znatno viši, ali i širi. Kada su bile poplave reka je nosila sve pred sobom, a sada neće moći, jer će je u tom sprečiti ovaj bedem – rekao je Stojić.

Domaćinstvo Stanice Matijašević iz Đeraća gotovo svake godine je bilo pod vodom.

 Nadam se da će to sve biti super i hvala svakom ko god je od srca pomogaoda nam budelje bolje – istkla je Matijašević.

Na levoj obali Bjelice postojao je znatno manji bedem. Novi će biti dug 1.400 metara, ali i znatno viši.

– Sada se rad duži i šitri nasip, samim tim i sigurniji. Opština je uspela da otkupi sve parcele što je prošle godine predstavljalo problem. Radovi su počeli 23. septembra i trebalo bi da budu završeni u naredne dve, tri nedelje – naglasio je šef gradilišta Mile Gajić.

Objašnjava da se nasip pravi od zemljanog materijala, koji se kopa u forlandu reke Bjelice.

– Samim tim se dobija veći profil korita reke, a dobijamo i nasipi kojim će biti obezbeđeno naselje Đerać. U ovom trenutku radovi se izvode i na desnoj obali reke. Radi se betonski zid koji će dodatno podići nasip za oko pola metra – naveo je Gajić.

Vrednost cele investicije je 78 miliona dinara.

– Obaveza lokalne samouprave je bila da otkupi oko 10 hektara zemljišta koje će se koristiti kao pozajmište za izgradnju bedema. Lokalna samouprava je pokrenula proceduru pribavljanja zemljišta u javnu svojinu opštine Lučani, svi vlasnici parcela su potpisali saglasnost i u naredna dva do tri meseca sve parcele ćemo isplatiti. Vrednost otkupa tih parcela je oko 25 miliona dinara. Na samoj trasi bedema su se našla stambeni objekat i poslovni prostor, postignuta je saglasnost i njima će objekti biti isplaćeni. Nadamo se da će bedem u potpunosti služiti svojoj svrsi i poplave u Dragačevu će biti samo ružna prošlost – zaključio je Dolović.

U velikim poplavama 2014, 2016. i 2019. godine pričinjena je velika šteta na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturi, poslovnim i stambenim objektima.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.