Društvo Grad

ПОЧЕЛЕ ТОПЛЕ ПРОБЕ ГРЕЈАЊА

ЧАЧАНСКЕ ТОПЛАНЕ СПРЕМНЕ ЗА ПОЧЕТАК ПРЕДСТОЈЕЋЕ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

Иако грејна сезона званично почиње 15. октобра, чачанске топлане су за испоруку топлотне енергије биле спремне већ почетком овог месеца. Имајући у виду временске прогнозе, почеле су и топле пробе. Надлежни из ЈКПЧачакнаглашавају да су обезбеђене довољне количине енергената и подсећају да би до 15. октобра требало да буде прикључена на сиситем даљинског грејања и нова котларница код Агрономског факултета.

Миљан Штрбац, технички директор ЈКП „Чачак“

Према речима надлежних из Јавног комуналног предузећа за грејање “Чачак” све је спремно за предстојећу грејну сезону, топлотни извори (топлане и котларнице) и дистрибутивна мрежа су већ припремљени, а урађени су и неопходни ремонти, као и интервенције у стамбеним зградама. Систем је потпуно спреман за грејну сезону, која званично почиње 15. октобра и траје до 15. априла. Завршене су хладне, а јуче (четвртак, 7. октобар) су почеле и топле пробе.

– Почетак грејне сезоне диктирају искључиво спољне температуре. У току су топле пробе, које подразумевају још једну проверу целокупног система и отклањање евентуалних недостатака пред званичан почетак грејне сезоне. Наше предузеће је испунило све обавезе и у нову грејну сезону улази без дуга за гас – рекао је Миљан Штрбац, технички директор ЈКП за грејање “Чачак”, напомињући да су обезбеђене довољне количине горива, односно, да је закључен уговор са “Србијагасом” о испоруци гаса.

Технички директор подсећа да ће нова гасна котларница “Факултети – ОШ Вук Караxић”, односно, школе “Вук Караxић”, Музичка и Техничка, као и Агрономски и Факултет техничких наука бити прикључени на систем даљинског грејања:

– Планирано је да нова котларница код Агрономског факултета буде прикључена у току следеће седмице, до 15. октобра. Котларница је већ повезана на струју и гас, само још треба да се заврше функционалне пробе.

Иначе, на овај начин биће “угашене” све котларнице у овом делу града, које као погонско гориво користе нафту, мазут и угаљ. Поред поузданијег и квалитетнијег грејања, истовремено ће бити обезбеђен и чистији ваздух.

Иако су цене гаса на светском тржишту повећане, према речима Миљана Штрбца, не очекује се поскупљење услуга овог предузећа, односно, грејања.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.