Aktuelno Grad

POČELO ČIŠĆENJE LUPNJAČE

Danas je počelo čišćenje reke Lupnjače mašinskim izmuljavanjem korita i uklanjanjem otpada. Planirano je čišćenje oko dva kilometra, nakon čega će korito i voda biti dezinfikovani.
Prva faza čišćenja je nizvodno od kompanije „Sloboda“ , a nastaviće se uzvodno ka kompaniji i u njenom krugu.
– Dobili smo nalog da završimo za tri, četiri dana. Nadamo se da ćemo uspeti. Jedini problem može da predstavlja kiša i nevreme da radovi budu prolongirani – reko je šef Civilne zaštite Bratiuslabv Zečević.


Poslednji put reka Lupnjača je čišćena 2017. godine, a od tada su samo održavane obale.
– Ono što je karakteristično, nanosi su krenuli od uliva u Moravu, jedan deo je ostao čist, a u krugu kompanije „Sloboda“ ima dosta materijala u rečnom koritu – kaže Zečević.
Poslednja faza podrazumeva dezinfekciju korita i vode, što će, prema rečima Zečevića, biti učinjeno uz pomoć JKP „Komunalac“, čiji će radnici sa šmrkovima isprati rečno korito, koristeći hemikalije, koje određuju stručne službe. Nakon toga, kaže Zečević, brane bi trebalo da budu spuštene, ali završnu reč, napominje, daće Zavod za javno zdravlje Čačak.
Kao i uvek, najveći problem predstavljaju nesavesni građani, pa je korito Lupnjače puno pet ambalaže i raznog drugog otpada, kome tu svakako nije mesto.
– Voda često bude mutna, bela kao kreč… Reka je užasna i od otpada koji ljhudi ovde bacaju ‘ kaže mweštanka ovog kraja Biljana Radisavčević.
I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.