Kultura Obrazovanje

Почиње 66. београдски Сајам књига: „Живеле књиге“

Под слоганом „Живеле књиге“, отвара се 66. београдски Сајам књига, на којем је Француска почасни гост. Сајам ће сваког дана, до 29. октобра бити отворен од 10 до 20 сати. Уметничка директорка Сајма књига Сања Милић за РТС истиче да ће бити око 400 излагача, омиљених нашој публици – и домаћих и страних.

Делић изложених књига у Библиотеци Гимназије у Сремским Карловцима
Фото: М.Матовић

Међународни Сајам књига свечано ће отворити књижевник и издавач Владислав Бајац, али ће учеснике Сајма поздравити француски писац Матијас Енар, у име земље почасног госта.

Сања Милић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, каже да влада прави мали „креативни хаос“ на Сајму, услед припрема и ишчекивања.

Према њеним, из Француске на Сајам долазе писци Патрик Бесон, те Емануел Шмит, издавачи, преводиоци, али и гости из Велике Британије, Португалије, Турске…

„Долази Жоао Тордо, португалски писац, добитник Сарамагове награде. То је најважнија награда која у Португалији може да се добије за литературу. Четири његова романа су преведена на српски. Из Британије стиче историчар Симон Себаг Монтефиоре, који је велика звезда“, најављује Милићева.

Јубилеји, трибине и награде

Додаје да ће на Сајму традиционално бити и трибина, разговора, али и велики број новитета.“Морате да направите програме да се не подударају ни са програмима земље почасног госта, нити са оним што раде сами издавачи“, указује Милићева.

Напомиње да ће на Сајму бити обележени значајни јубилеји – 130 година од рођења Милоша Црњанског, 150 година од рођења Радоја Домановића, 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, који ће бити и теме за разговоре теоретичара, преводиоца и библиотекара. 

Истиче и да је годишњица рођења Франца Кафке, па ће бити речи и о модерном роману у европској и светској књижевности. Јубилеји су само повод, биће места и за друге теме. Учествују теоретичари, преводиоци, библиотекари.

„Млади читаоци ће моћи да упознају своје омиљене писце. Имаће могућност да учествују у радионици. Трудимо се да имамо и озбиљнији део тема када је реч о дечјој књижевности“, каже Милићева.

Подсећа да ће на Сајму, традиционално, бити додељене награде најбољем издавачу, књизи, ликовно опремљеној књизи, као и најбољој књизи за децу. 

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.