Društvo

POPULARNE NUMERE RAZLIČITIH MUZIČKIH ŽANROVA

PRVI DEO SEZONE MUZIČKOG PROGRAMA DOMA KULTURE ZAVRŠEN KONCERTOM SASTAVA “PoKo RUBATO”

PoKo Rubato je sastav čiji su članovi okupljeni kao istomišljenici i kojima je cilj da se oprobaju u različitim žanrovima, kroz koje mogu da prezentuju njihov muzičko estetski izraz. Sastav je u početku nastupao kao trio koji su činili violinistkinje Jelena Rubaković i Milica Kovrlije, uz klavirsku pratnju kolege Aleksandra Popovića, dok su u nazivu “PoKo Rubato” skriveni inicijali njihovih prezimena, a muzičkim rečnikom taj naziv aludira na slobodniju muzičku izražajnost. Ovaj sastav kasnije su obogatili vokal Vesna Đunović i perkusionista Dragan Jeković, koji zajedno nastavljaju muzičko putovanje. Na koncertu, održanom prošlog četvrtka, u organizaciji Muzičkog programa Doma kulture, “PoKo Rubato” se predstavio kao instrumentalni kvartet, koji je izveo neke od tema iz filmova “Zoro”, “Don Žuan”, “Život je lep”, u sopstvenom aranžmanu, popularne pesme grupe “Pink Martini”, pevačica Jasmin Levi i Ofre Haze, ali i drugih.

– Bend postoji četiri godine, na proleće 2017. smo imali prvu našu svirku. Milica Kovrlije, Aleksandar Popović i ja smo kolege, a u jednom momentu se pojavila želja za zajedničkom svirkom. Poželeli smo da obrađujemo neke nama drage pesme, kao i filmsku muziku koju smo voleli privatno da slušamo. Volimo da sviramo i neka dela klasične muzike, kao i obrade popularnih pesama. Nismo bazirani samo na jednu vrstu muzike, šta god je našem srcu drago, mi to i odsviramo. Na koncertu će nastupiti nas troje i koleginica Vesna Đunović, kjoja je takođe akademski obrazovana, ona će pevati i svirati klavir. Neobično je i to što Aleksandar, pored klavira, svira i duvačke instrumente – podsetila je Jelena Rubaković, profesor violine u Muzičkoj školi u Čačku i član benda “PoKo Rubato”, neposredno pred koncert.

Posetioci su imali priliku da uživaju u različitim žanrovima muzike, ali i da vide delove iz filmova i video-igrica.   

– Uopšte, za odabir numera je presudan momenat inspiracije i ljubav prema muzici. Onome što volimo da čujemo, pristupamo sa puno ljubavi i takvu energiju prenosimo i publici. Najčešće biramo kompozicije po našem, ličnom osećaju – naglasila je profesorka Jelena Rubaković.

Situacija sa virusom kovid-19 negativno se odrazila na organizaciju događaja u kulturi uopšte, a posebno na muzičku scenu i ovu vrstu programa u ustanovama kulture. Odluke Vlade o zabrani pevanja u zatvorenom prostoru, horskog pevanja, okupljanja većeg broja izvođača u zatvorenom prostoru, dovele su do poteškoća u odabiru muzičkog programa. Epidemiološka situacija se odrazila na obim muzičkih programskih sadržaja i broj koncerata, ali je, na sreću, kvalitet programa i dalje visok, istakla je u razgovoru za naš list Neda Prelić, urednik Muzičkog programa Doma kulture.   

btfmdn

– U prethodnom periodu, od kada radimo u izmenjenim uslovima, na repertoaru su se našli sjajni izvođači različitih žanrova, poput Bobana Bjelića, grupe “Kalem”, Konstantina Kostjukova, Evgenije Jeremić i drugih. Oni gledaoci koji još uvek nisu spremni da posećuju kulturne događaje, većinu koncerata mogu pogledati na YouTube kanalu Doma kulture Čačak. Najposećeniji koncert u ovom delu sezone, bio je gala koncert Konstantina Kostjukova i zvezda beogradskog baleta, kao i koncert sastava “PoKo Rubato” koga čine profesori čačanske Muzičke škole. Oni su odabrali popularne kompozicije različitih muzičkih žanrova i njihov nastup je naišao na izuzetan prijem kod publike. Posebno izdvajam i nastup Evgenije Jeremić. Na realizaciju ovog koncerta čekali smo dve godine. Evgenija je trenutno najznačajniji koloraturni sopran u Srbiji, a na koncertu u Čačku izvela je izuzetan Verdijev program – podsetila je Neda Prelić.

Prema njenim rečima, sledi pauza Muzičkog programa do avgusta:

– U ovom periodu pratićemo razvoj situacije sa virusom i pripremaćemo program za drugi deo sezone, kada nas očekuju veliki koncerti, kako vokalni, tako i vokalno-instrumentalni, svih muzičkih pravaca, u kojima će naša publika ponovo uživati.

Naša sagovornica je završila master studije iz muzičke pedagogije na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a Muzički program Doma kulture uređuje od novembra 2018. godine:   

– Ovaj kreativni i izazovni posao je istinsko zadovoljstvo, jer pruža mogućnosti saradnje sa izvođačima čija dostignuća već duže vreme pratim preko medija, a među njima je puno onih koje sam tokom školovanja prepoznavala, kao izvanredne primere interpretacije, scenskog pokreta, izvođačke tehnike, fraziranja…

Do drugog dela sezone, novih koncerata i muzičkih uživanja…

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.