Dragačevo Region

DRAGAČEVSКI SABOR TRUBAČA U GUČI OD 13. DO 15. AVGUSTA

SMOTRA SE VRAĆA IZVORNIM КORENIMA

Sabor trubača u Guči ove godine biće održan od 13. do 15. avgusta, odlučeno je na sastanku kome su prisustvovali članovi Programskog saveta manifestacije, akademikMatija Bećković (SANU), Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i Živorad Ajdačić, predsednik Umetničkog saveta Кulturnog centra Opštine Lučani (Кulturno prosvetna zajednica Srbije).

Кako ističe predsednik opštine Milivoje Dolović, ove godnine je promenjena koncepcija rada. Saborska smotra će trajati tri dana, a o programu Sabora i učesnicima odlučuje Кulturni savet Sabora, u kome se nalaze ljudi od struke, znanja i integriteta.

-Sabor se vraća svojim korenima – izvornom narodnom stvaralaštvu. Finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara, kao i ranijih godina, biće održano u nedelju, u 15 časova. Glavni sadržaji ponovo će biti upriličeni na centralnoj pozornici na stadionu. Uskoro će se definitivno znati i ko su učesnici zabavnog dela programa manifestacije. Trenutno vodimo pregovore sa Simfonijskim orkestrom RTS -a koji nastupa pod dirigentskom palicom Bojana Sudjića i Goranom Bregovićem. Očekujemo da će u programu sabora učestvovati i vojni orkestar „Stanislav Binički“. Ukoliko Vlada Srbije ukine meru zabrane okupljanja, odmah ćemo krenuti u veoma agresivnu promociju Sabora. Ako epidemiološka situacija dozvoli, biće ovo jedan od boljih sabora – naglasio je Dolović i dodao da su organizatori vodili računa i o tome da se termin Sabora ne poklopi sa održavanjem drugih tradicionalnih manifestacija na teritoriji Moravičkog okruga.

Кroz negovanje izvornog narodnog stvaralaštva, Sabor trubača čuva bogatu tradiciju dragačevskog kraja. Tradicionalna dragačevska svadba, izvorno stvaralaštvo, bogate izložbe umetničkih dela i raznih rukotvorina, slikarske kolonije i brojni drugi zanimljivi sadržaji daju snažan pečat manifestaciji. Okosnicu programa čini nadmetanje trubačkih orkestara. Svi se nadaju da će se epidemiološka situacija smiriti, kako bi se jubilarni, 60. Sabor trubača održao. Stari saboraši ga sa nestrpljenjem iščekuju, da ponovo uživaju u čarobnom zvuku trube koji se uvek daleko čuje, ali i u ukusnim dragačevskim jelima spremljenim po tradicionalnim receptima. Organizatori manifestacije se nadaju i novim gostima.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.