Društvo Uncategorized

ПРАЗНИК ХУМАНИХ МАЛИХ „ВРТЛАРА“ У ОШ „МИЛИЦА ПАВЛОВИЋ“ (ФОТО)

ЗА 8. МАРТ ОРГАНИЗОВАНА ЈЕДИНСТВЕНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА ЦВЕЋА

Спремали су своје цвеће петаци „црвене смене“ у Основној школи „Милица Павловић“ већ неколико месеци. Показали су и практично шта су научили на часовима биологије код наставнице Маријане Марковић. Само им је повод био 8. март, па су дан раније организовали продајну изложбу цвећа у дворишту своје школе. Жеља да прикупљени новац намене за лечење мале Николине Ћирић, сестре своје школске другарице, родила се спонтано. И успели су да од продаје сакупе 14.000 динара.

Сваке године, у оквиру наставе из биологије, петаци „црвене смене“ (V/1, V/2 и V/3) практично обављају пројектну наставу под менторством своје наставнице биологије Маријане Марковић. Тако је било и ове године.

– Ова настава је увршћена у нови план и програм петог разреда и подразумева самостални рад ученика на одређену тему. У оквиру лекције „Вегетативно размножавање“ имали су задатак да донесу од својих кућа пелцере биљака и да их размене са својим друговима из одељења. Потом је сваки ученик бринуо о свом пелцеру. Фотографисали су га сваке седмице и записивали промене које су се дешавале на њему. На крају, сви ученици који су успели да одгаје своје биљке, донели су их у школу и за продајну изложбу украшавали саксије у које су их посадили. Ученици сами формирају цене, сваки за свој цвет. На овај начин они развијају естетску међупредметну компетенцију, а уједно и еколошку свест и предузетнички дух. Углавном, добро су бринули о својим биљкама, тако да има наде да ће бринути и о зеленом окружење. Можда нам је то и највећи успех, да постану свесни значаја биљака за човека – објаснила је идеју наставница Марковић.

Лепо је искуство гајити биљку, гледати је како се развија, расте, неподељене су реакције ученика. О томе су нам говорили Огњен Чоланић, Оливера Радичевић, Дуња Ђурић… 

Оливера и Дуња су се одлучиле за хибискус. Једног дана, ако и купци буду бринули као што су ученици, биће то леп цвет. Али, радост је још већа, како су нам обе рекле, што знају да су на овај начин помогле некоме.

Двориште школе је у понедељак личило на најлепшу цвећару. Заслужује и епитет најхуманије. Иза тезги раздрагани продавци, а још срећнији купци. Трећи је пут да се организује продајна изложба цвећа које сами од почетка узгајају ученици. Али, како и сами организатори кажу, никад са таквим еланом. За непуних сат времена није остала ниједна саксија.

В. Т.

Николина Ћирић је са својом мајком Данијелом од 5. марта у истанбулској Универзитетској болници. Тамо ће остати најмање 15 дана. Тамошњи стручњаци започели су прегледе и испитивања. Новац ће им требати и после тога, за третмане и евентуалне операције. На дивном гесту ученика и наставнице Марковић захвалиле су Николинина мајка Данијела и сестра Тијана, ученица ОШ „Милица Павловић“, која је, такође, учествовала у акцији.

Помоћ за девојчицу може се уплатити и даље преко Фондације „Буди хуман“, слањем СМС поруке 1148 на 3030 или уплатом на динарски рачун: 160-6000001248314-83.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.