ДЕЦА, ФОТО: М. МАТОВИЋ
Aktuelno Društvo Obrazovanje

Представљени здравствени аспекти пројекта „Свако дете има право да одраста здраво“

Министарка Даница Грујичић представила je здравствене аспекте пројекта „Свако дете има право да одраста здраво 22. август 2023.

Велики пилот програм „Свако дете има право да одраста здраво“, који је покренут у сарадњи Народне скупштине Републике Србије и министарстава у Влади РС, а на основу Меморандума о сарадњи Министарства просвете, Министарства спорта и Министарства здравља, који је потписан 31. јула 2023. године, представљен је у Дому Народне Скупштине.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић је, представљајући пројекат са здравственог аспекта, истакла да је Министарство здравља, у складу са предлогом школа за учешће у пилот програму, одредило домове здравља према територијалној надлежности да организују тимове у чијем ће саставу бити педијатар, лекар спортске медицине и медицинска сестра, како би се спроводили систематски прегледи у свим планираним школама.

Прегледи укључују обавезно мерење артеријског крвног притиска, физикални преглед, преглед деформитета стопала и кичменог стуба, ЕКГ преглед у миру, праћење раста и прекомерне ухрањености, крвну слику и биохемију. 

Министарка је напоменула да ће се здравствено стање утврђивати на почетку и крају пројекта по методологији спортско-медицинског прегледа, што ће значајно допринети утврђивању резултата самог пројекта.

Фото: М.Матовић

 О значају пројекта, као и просветном и спортском аспекту програма, присутне су упознали министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар спорта Зоран Гајић, председник Одбора за oбразовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Марко Атлагић и председница Пододбора за спорт Татјана Медвед. 

Присутнима се обратио и председник Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић који је подсетио на недавне успехе наших спортиста, уз напомену да је и овај пројекат начин за одгајање нових шампиона.

 У наставку промоције пројекта, детаљан програм здравствених прегледа деце успешно су  представиле помоћница министарке за јавно здравље Јелена Јанковић и проф.др Сања Мазић, председница РСК за спортку медицину.

Извор: Министарство здравља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.