Kultura

PREMIJERNO PRIKAZANI FILMOVI SA OVOGODIŠNJE INTERAKCIJE

Dokumentarni filmovi nastali na 14. Međunarodnom studentskom kampu „Interakcija“ u zapadnoj Srbiji (Ivanjica, Čačak, Užice i Požega) premijerno su prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Iako su na ovogodišnjoj „Interakciji” snimljena i montirana tri filma na temu „Svakodnevni rituali”, čime je dosadašnja produkcija narasla na jubilarnih 50 filmova, premijerno su u DKC-u prikazana dva – film snimljen u Čačku „Bleja“ reditelja Ivana Murgica iz Argentine i film snimljen u Užicu „Slatki greh“ reditelja Andreasa Bošmana, nemačko-ruskog porekla.

Treći film pod nazivom „Kovilje“ reditelja Pabla Radice iz Argentine, koji je posvećen životu pravoslavnih monahinja u ovom manastiru, snimljen uz odobrenje igumanije manastira, nije prikazan jer je za njegovo javno prikazivanje neophodno poštovati proceduru Srpske pravoslavne crkve i dobijanje blagoslova nadležnog episkopa.

Umesto filma iz Ivanjice, prikazan je kratki dokumentarac „Kraj večnosti” reditelja Pabla Radice, koji je i predvodio ivanjičku ekipu, a koji je snimiljen u sličnoj radionici u Amazoniji, pod mentorstvom reditelja Vernera Hercoga.

Učesnike i prisutne je pozdravio Dejan Petrović, direktor NFC Filmarta, a na kraju i dodelio sertifikate učesnicima.

Pomoćnica direktora za program, Vesna Danilović, rekla je da je „Interkacija“ projekat stvaralaštva čiji se rezultati za vrlo kratko vreme vide, a pritom su odlični.

U okviru kampa, masterklasa i IVA.lab do sada je učestvovalo oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljeno je 50 dokumentaraca, koji su osvojili 17 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi “Interakcije” podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, FCS-a i grada Čačka, opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.