Društvo

Преминула Мерима Његомир


ИЗВОР:РТС

Преминула Мерима Његомир

ИЗВОР:РТС

Певачица народне музике Мерима Његомир преминула је у 69. години живота, после краће болести, потврдила је за РТС њена породица.

Мерима Његомир, српска певачица народне музике, истакнути естрадни уметник, добитница је великог броја признања, међу којима су: Вукова награда за допринос српској култури (једина од певача народне музике), Златна значка Културно-просветне заједнице и Златни микрофон Радио Београда, као и преко двадесет награда на бројним музичким фестивалима.

Прва је од певача народне музике одржала концерт на Коларцу.

Као уредница народне редакције Музичке продукције РТС-а, била је посвећена пројектима везаним за снимање, чување и промоцију традиционалне музике Србије.

Добитница је националне пензије Републике Србије.

Мерима Његомир снимила је више од 25 албума, скоро свака песма била је хит, а неке од њих су Иванова корита, Рузмарин, Због тебе….

Осим новокомпонованих песама певала и традиционалне народне песме, староградске песме и романсе. Снимила је велики број песама за архиву Радио Београда, као и више од 30 носача звука. 

Последњи пројекат Мериме Његомир је песма Љубав траје, коју је отпевала са групом „Легенде“. 

Вокални солиста Мерима Његомир успешно је победила коронавирус пре пар месеци.

Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је да су Београд и Србија данас изгубили дивну уметницу Мериму Његомир, која ће на предлог председника Александра Вучића, бити сахрањена у Алеји заслужних грађана. 

„С тугом смо примили ту вест. Оставила је неизбрисив траг у нашем друштву и живеће док живе њене песме, а то значи вечно „, рекао је Горан Весић додајући да је Мерима Његомир била дивна особа, која је пленила својим талентом деценијама колико је била на уметничкој сцени.

Председник Александар Вучић замолио је Град Београд да Мерима Његомир буде сахрањена у Алеји заслужних грађана и ми смо тај предлог прихватили. Она ће почивати тамо где јој је и место, међу заслужним грађанима Београда“, наводи се у саопштењу Секретаријата за информисање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.