Društvo

Превенција од меланома – избегавати и лампе за нокте

– Меланом је најређи тумор коже, али је врло агресиван и непредвидљив. Може врло рано да испољи метастазе и да угрози живот пацијента. Све више погађа и младе људе. Као и већина малигних болести, најчешће не показује симптоме у почетној фази. Могу се појавити свраб и црвенило, али то није правило – напоменула је др Јелена Станић, дерматовенеролог Опште болнице Чачак.

Меланом је био главна тема предавања које је др Станић одржала у Друштву за борбу против шећерне болести „Diabetes mellitus“. Говорио је и Сава Пилиповић, председник Удружења оболелих од меланома.

Биљана Васојевић, Друштво за борбу против шећерне болести, Саво Пилиповић и др Јелена Станић

Ризик за настанак меланома, осим наследних предиспозиција, могу бити претерано излагање сунцу, када најјаче греје, употреба соларијума, као и лампи за нокте које садрже штетне УВ зраке.

У многим државама, као и Србији, малолетницима није дозвољена употреба соларијума. И пунолетни потписују сагласност и потврду да су обавештени о ризицима таквог начина потамњивања коже.

Оно о чему не говоримо је ризик од лампи са сушење лака на ноктима, наводи др Станић и њена препорука је да не користимо ни такве услуге.

Важан део заштите од овог агресивног тумора су самопрегледи и редовне лекарске контроле.

– Стално инсистирамо на самопрегледу коже, а посебно би требало обратити пажњу на пигментне промене и младеже. Важно је да се јавите код лекара, уколико приметите асиметричне, неправилне младеже, испрекидане, изрецкане, ако мењају боју. Неопходно је да се прати и њихов развој. Сваки младеж који се разликује и изгледом одудара од других зовемо „ружно паче“. Уколико их приметите на својој кожи, јавите се код лекара – саветује др Јелена Станић.

Од 1. јануара до почетка јуна ове године, у Општој болници Чачак, лекари су посумњали на девет меланома. Ти пацијенти су упућени на додатне прегледе. Иначе, првих пет месеци обављено је око 800 дермоскопских прегледа.

Према подацима Института за јавно здрвље „Др Милан Јовановић Батут“, у Србији годишње оболи од 600 до 700 људи.

Здравствена кампања посвећена борби против меланома и ове године траје два месеца, од Ђурђевдана до Ивањдана. Спроводи се у више градова Србије. Главни организатор је Удружење пацијената оболелих од меланома, које је, 6. јуна, у сарадњи са Друштвом за борбу против шећерне болести организовало предавање у Чачку.

О овој теми и у наредном броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.