Društvo

ПРИРОДУ „ЧЕКАЈУ“ БОЉИ ДАНИ!?

ЧЛАНОВИ ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „КАБЛАР“ У ЧАЧАНСКИМ ВРТИЋИМА

Да ли се носи храна или може да се купи у планини? Колико воде нам треба? Где да сакупимо смеће које нађемо? Шта су оне црвено-беле шаре на дрвећу и камењу? Шта нам показује маховина? Да ли се у планини може срести нека опасна животиња? Како се пење по великим стенама и да ли је то тешко? Судећи по питањима и интересовању најмлађих, у  будућности ће природи боље бити. Истина, да би се стигло до тих даљина, биће потребно и да добро засучу рукаве. То је донекле и циљ планинара „Каблара“, који су и ове године започели занимљива предавања у чачанским вртићима. За сада су врата отворили само приватни, али се у „Каблару“ надају да ће ускоро моћи да одговарају на бројна питања и у „државним“ обдаништима.

Прошлог четвртка, 11. маја, Слободан Боби Миловановић, један од најстаријих и најактивнијих и његова много млађа пријатељица по висинама Јована Атанасијевић били су у вртићима „Гимназиона“, на првој адреси „часова“, интересантних и за предаваче и за „ученике“. Како и не би, када су се неки малишани похвалили и да су „сто пута“ били на Каблару и да им је то омиљена планина.

Пажљиво су они слушали шта им Боби и Јована причају, неки упијали сваку реч, дивећи се опреми коју су донели да им покажу и кажу за шта служи. Посебно су им били занимљиви ранчеви, који су им се чинили као магични због мноштва алпинистичке и камп опреме – кацига, чеона лампа за ноћно пешачење, мапе, дерезе за лед, кабаница, а чуђење су изазвале и  специјалне патике за пењање по стенама, које Боби носи скоро пола века. Или уже које може да повуче и камион! Били су одушевљени беџевима које су на крају добили од „Каблараца“. Овог пута, због кише, изостало је монтирање шатора у дворишту, али и то су неки већ научили од својих родитеља.

– Циљ је да их извучемо у природу, да науче нешто о планинарењу, да им покажемо опрему коју користимо. Били смо претходних година у „Малом капетану“ и у вртићу поред ОШ „Ратко Митровић“.  Из ранијих сусрета са децом у нашим вртићима, знамо да су им ове приче занимљиве – каже Боби.

Јована потврђује да ће њих двоје, или неки други „Кабларци“, отићи у сваки вртић, у коме покажу интересовање.

– Деца су спремна, не само да воле, већ и да штите природу. Много више него одрасли. Идеја је да им приближимо планинарење и сву лепоту која је ту у близини, да, ако ништа, изађу напоље и буду физички активни – каже Јована.

Предавања нису искључиво намењенa предшколцима, па су у „Гимназиону“ васпитачице спојиле више група. Са „Кабларцима“ имају дугогодишњу успешну сарадњу. Од како постоји овај вртић, организују заједничка пешачења са децом. Ишли су и на врх Каблара.

– То је одличан начин да проведу време у природи са нама или са својим родитељима. Сматрамо и да су ова предавања позитивна за развој деце, јер могу научити корисне информације о биљном и животињском свету, а уједно да их склонимо од телефона, телевизије – кажу у „Гимназиону“, који на три локације похађа око 300 малишана.

Како је и Боби приметио, мало је активних младих у ПД „Каблар“. Kроз алпинистичке радионице покушава да их охрабри и научи вештини којој је посветио читав живот, а тачно четрдесет пет година бави се инструктажом алпинизма. Зато му треба веровати када каже – бар једном недељно одведите своју децу у природу! И, уживајте заједно!

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.