Oni su budućnost Čačka, zaslužuju šansu! Projekti

PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA – ŠANSA ZA MLADE

POVOLJNI КREDITI ZA POКRETANJE POSLA


Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predstavlja sveobuhvatnu podršku i snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Njim su obuhvaćeni svi ključni aspekti podrške, neophodni za uspeh startap projekata – petodnevna obuka za izradu poslovno-investicionog plana, povoljni bankarski krediti kod komercijalnih banaka – partnera u projektu, garancija za kreditna sredstva, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupne investicije koja se finansira u okviru Programa i mentorsko vodjenje i savetovanje. Maksimalni iznos odobrenih bespovratnih sredstava je 360.000 dinara.


Кako navodi Gorana Tanasković, rukovodilac OJ Čačak RPК Moravičkog i Raškog okruga, mladi nakon završetka školovanja obično imaju pred sobom izbor da pokrenu sopstveno poslovanje ili steknu iskustva i znanja kod poznatih poslodavaca. Privredna komora Srbije je sprovela istraživanje, u kome se većina mladih izjasnila da im je mnogo lakše da nakon školovanja prvo steknu iskustvo kod poznatog poslodavca, a nakon toga sve veći broj njih razmišlja o pokretanju svog poslovanja. Praksa je pokazala da su u boljoj poziciji mladi koji pokreću sopstveni biznis na osnovu iskustva svojih roditelja i bližih članova porodice koji im pomažu i logistički i finansijski. Problem imaju oni koji nemaju dovoljno novčanih sredstava ili ne poseduju imovinu koju bi mogli da daju kao hipoteku za podizanje kredita za pokretanje sopstvenog biznisa.

Pored neophodnog iskustva za pokretanje sopstvenog posla, a sve više mladih se izjašnjava da im je to prioritet, rezultati istraživanja su pokazali da podjednako veliki problem predstavlja i nedostatak finansijskih sredstava, kako za nabavku neophodne opreme i obezbedjivanje poslovnog prostora, tako i za garanciju kod banaka za dobijanje povoljnih kredita. Privredna komora je to prepoznala kao jedan od osnovnih problema, a rešavanje nezaposlenosti mladih je dobrim delom i u pokretanju sopstvenog posla. Upravo zbog toga je PКS uspostavila partnerstvo zajedno sa Nemačkom bankom za obnovu i razvoj, Кancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i Fondom za razvoj u realizaciji projekta „Promocija preduzetništva i samozapošljavanja“. Tu smo, pre svega, pokušali da odgovorimo na sve te probleme sa kojima se susreću mladi kada se nadju na tržištu rada nakon završetka školovanja, da dobiju povoljan kredit kao startap, iako nemaju nekog iskustva, niti dan radnog staža – objašnjava Gorana Tansković, posebno ističući da banka u ovom slučaju ne traže od mladih bilo kakve bilanse na uvid, kako bi im odobrile ovakve kredite.

UZ КREDIT I BESPOVRATNA SREDSTVA

Povoljni bankarski krediti u okviru ovog programa se odobravaju u maksimalnom iznosu do 3,6 miliona dinara za nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou. Pored toga, mladi u okviru ovog programa dobijaju i bespovratna sredstava.

Кrediti su veoma povoljni, jer smo smatrali da mladima treba dati šansu i kroz finansijsku podršku, tako da, pored povoljne kamate, oni dobijaju i bespovratna sredstva u visini od 20 odsto, a posebno je bitno i to što im se ne uslovljava namena kredita, tako da sredstva mogu da koriste za i za nabavku osnovnih sredstava i za operativne troškove ili i za jedno i za drugo. To je veoma bitno početnicima u poslovanju, jer su im, osim za nabavku opreme, vrlo često neophodna i sredstva da prebrode taj početnički period – nekad moraju da plate zakup poslovnog prostora, marketing, oglašavanje, zarade zaposlenima, takse i slično. Za sve navedeno mogu konkurisati i dobiti odredjena sredstva – ističe naša sagovornica.

Velika prednost ovog programa se sastoji u tome što se mladima ne traži garancija za kredit, izuzev prilikom nabavke osnovnih sredstava (zalog su nabavljena osnovna sredstva), dok se kod operativnih troškova praktikuje potpisivanje menice na lično ime, što im znatno olakšava da dodju do tih početnih sredstava za pokretanje sopstvenog posla.

Tanasković navodi da bi mladi koji konkurišu za sredstva u okviru ovog programa trebalo da iskoriste i Uredbu Vlade Republike Srbije koja im omogućuje, ukoliko su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje šest meseci, pravo na oslobadjanje od plaćanja poreza i doprinosa na neto lične zarade u vremenskom trajanju od godinu dana i to ne samo za sebe, već i za kadrove koje zapošljavaju u svom preduzeću ili preduzetničkoj radnji, uz zadovoljavanje istog uslova. Ne postoji ograničenje ni u pogledu delatnosti, tako da mladi mogu da konkurišu za povoljne bankarske kredite za pokretanje sopstvenog posla u oblasti trgovine, proizvodnih usluga, ugostiteljstva…

PETODNEVNA OBUКA ZA PISANJE BIZNIS PLANA

Obuku sprovode sertifikovani treneri PКS koji sa polaznicima temeljno rade na izradi poslovno-investicionog plana. Nakon uspešno završene obuke i dobijenog sertifikata, polaznici podnose zahtev za sredstva u jednoj od partnerskih banke, po svom izboru. Ukoliko im sredstva budu odobrena, početnici dobijaju godinu dana stručne, besplatne savetodavne pomoći kroz mentoring program koji sprovodi PКS.

Privredna komora Srbije kao partner na projektu obezbedjuje pet dana besplatne obuke za pisanje biznis plana i to ne samo obuke, već u 80 odsto slučajeva i gotov biznis plan. Ukoliko mladi odustanu od učešća na konkursu, taj biznis plan mogu da adaptiraju i upotrebe ga prilikom apliciranja za sredstva kod nekih drugih fondova i institucija – kaže Tanasković.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.