Društvo

PROJEKAT „MEDIJSKA NE/VIDILJIVOST OSOBA SA INVALIDITETOM“, PRILIKA DA SE ČUJE REČ RODITELJA

U školi „1 .NOVEMBAR „ održana je tribina povodom početka realizacije projekta Džoker Naksi radija  „Medijska ne / vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku“.

Marina Glišić, koordinatorka projekta je rekla  da će Džoker Naksi  radio  u saradnji sa školom “ 1. novembar “ održati pet edukativnih radionica sa grupom sadašnjih i bivših učenika škole , radi sticanja znanja i veština za nastupe u medijima, na okruglim stolovima i tribinama i promociji njihovih udruženja. Polaznici obuke će realizovati  i  radijske  priloge  u kojima će obavestiti građane Čačka i okoline da i osobe sa invaliditetom ukoliko im se  pruži šansa sa stečenim znanjem i veštinama iz pozicije  u kojoj se nalaze mogu na dobar način predstaviti svoje probleme i aktivno se uključiti u društvene tokove.

Ljiljana Marić psiholog i pomoćnica direktora ŠOSO 1.novembar je rekla da polaznici ove škole nemaju problem u komunikaciji ,oni su jako topli uvek žele da govore za medije ali oni to rade na svoj način. I mediji kroz ovaj projekat mogu naučiti kako da sarađuju sa osobama sa invaliditetom. „Moja uloga u projektu biće  stručna podrška , koja se tiče odabira polaznika radionice da procenim koji su to učenici koji bi mogli s obzirom na svoje sposobnosti da uspešno savladaju te radionice i na kraju promovišu i sebe ,svoje aktivnosti i svoju školu“ , rekla je Marićeva.

 „Ovo je potvrda da država misli o ovoj kategoriji  našeg stanovništva podržavajući ovaj projekat “ rekao je  Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti.

Grad Čačak dosta čini u svom domenu što se tiče pomoći osobama sa invaliditetom i dece omete u razvoju. Milić je podsetio da je pre nekoliko godina osnovana ustanova „Zračak“ , da je ove godine završena i fiskulturna sala koja će pre svega biti namenjena za korisnike  „Zračka “ kao i za đake  specijalne škole . Pored ostalog grad  Čačak izdvaja i dosta sredstava za Udruženja osoba sa invaliditetom kao i za sportske klubove. „Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom praksom“ rekao je Milić.

Marija Bojičić je majka dečaka sa poteškoćama  u razvoju.Ovo je prilika da se čuje i reč roditelja dece koji imaju razvojnu poteškoću , ometenost u razvoju , neki oblik invaliditeta,  jer oni svakodnevno borave sa tom decom i imaju životno iskustvo rekla je Bojičićeva .

„Mi kao društvo imamo jako nizak nivo inkluzivne kulture. Kada u školi provedete malo više vremena kao što provodim ja vidite da postoji puno dece koja imaju dosta potencijala samo nemaju prostor u medijima,  u društvu nisu podržana od svojih sugrađana.To su samo deca ili ljudi kojima je potrebna podrška i ja se iskreno nadam da će kroz ovaj projekat oni moći da pokažu koliko mogu , koliko znaju i  da im se pruži prilika da to pokažu. Postoji  jedan divan citat  – Od svih rana najviše bole one koje zadaje jezik , pogled i prezrenje – . Dajte im šansu nemojte ih vraćati unazad jer oni svakog dana ulažu veliki napor sa ljudima iz škole 1. Novembar da budu sve bolji i bolji “poručuje Bojičićeva .

„Našu školu pohađa 84 učenika“ rekao je direktor ŠOSO 1.novembar Milorad Đondić.

Mi se trudimo da se ne samo kroz redovnu nastavu već i kroz  van nastavne aktivnosti i radionice da ih pripremimo da se sutra snađu u životu i da sami o sebi vode računa.

Na samom kraju prisutnima se obratio učenik ove škole Uroš Ćeriman koji pohađa prvi razred srednjeg obrazovanja.

„Izveštavanje i obaveštavanje javnosti putem elektronskih  i drugih medija veoma je značajno za promociju škole i njenih polaznika. Učešće u ovom projektu pomoći će da informisanje postane kontinuirano ali da na njega u najvećoj meru utiču  i da ga kreraju mlade osobe  koje pohađaju školu i bivši učenici kada prođu predviđene obuke i radionice“ rekao je Uroš

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.