Društvo

PROJEKAT ZA PODRŠKU PORODICI I RODITELJSTVU

Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ i “Gimnazion” uključene su u realizaciju projekta kojim je grad Čačak aplicirao za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samoprave u Srbiji u 2019. godini i koji je odobren za finasiranje od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Statistika pokazuje da se u Srbiji rađa manje od dvoje dece, kao i da 80 odsto mladih roditelja smatra da nisu dovoljno edukovani, kao i da im je potrebno dodatno znanje.

Projekat koji će biti realizovan u Čačku zamišljen je kao skup bojnih aktivnost kojima se daje podrška porodici i roditeljstvu.

Predsednik Saveta za populacionu politiku Slavica Dragutinović, rekla je da su ovim projektom obuhvaćene sve institucije kako bi se pružila neophodna podrška mladim roditeljima.

“Imali smo problema sa nedovoljnim rađanjem ranijih godina i decenija. Najmanji broj rađanja zabeležen je 80-tih godina i te posledice danas osećamo”, navela je Dragutinović.

Kao jedna od projektnih aktivnosti je i realizacija Socio-edukativnog programa “Škole za roditelje” u organizaciji PU “Moje detinjstvo”.

Program je usmeren na podršku porodici, razvijanju roditeljskih kompetencija porodica koje se nalaze u ranim fazama svog razvoja/porodice sa malom decom, porodice sa decom predškolskog uzrasta/, kao podrška u rešavanju razvojnih zadataka pred kojim se porodica nalazi.

Sam program usmeren je na unapređivanju ukupnih porodičnih odnosa, podizanje bračne i roditeljske kompetencije jednog ili više odraslih članova porodice, ka korišćenju zdravih porodičnih snaga u cilju prihvatanja i razumevanja sopstvene odgovornosti članova za rešavanje problema, perspektivu razvoja i ukupan kavalitet porodičnog života.

Program “Škole za roditelje” realizovaće se od 10. septembra do 01. decembra u prostorijama vrtića “Mali kapetan” i “Poletarac”. Dinamika realizacije radionica je jadanput nedeljno u trajanju od dva sata.

Program je namenjen porodicama predškolske dece uzrasta od jedne do šest i po godina i u celosti je besplatan.

Radionice “Škole za roditelje” realizovaće psiholozi predškolske ustanove koji su već imali iskustva rada u realizaciji sličnih programa namenjenih porodici i poseduju potrebe kvalifikacije za realizaciju programa sa roditeljima i starateljima dece predškolskog uzrasta.

U PU “Gimnazion” se nadaju da će se kroz ovaj projekat pružiti dodatna podrška roditeljima, kako bi se pomoglo roditeljima u rešavanju problema.

Očekuju i da se ovaj projekat neće završiti ove godine, već da će biti nastavljen i naredne.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka, Vladan Milić, rekao je da su ministarstvo i lokalna samouprava oprdelili 13.300.000 dinara.

“Grad će nastaviti da ulaže u populacionu politiku. Ne možemo postići rezultate podizanjem novih fabrika, ako u njima ne bude imao ko da radi”, naglasio je Milić.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.