Kultura

Projekcija video radova i performans umetnika Igora Simića

Filmski i video program UG “Nadežda Petrović“ vas poziva na projekciju video radova i performans umetnika Igora Simića iz Beograda. Program će se održati u ponedeljak, 30. oktobra u 20 časova u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku, Cara Dušana 6.

Video radove i multidisciplinarno stvaralaštvo Igora Simića predstaviće dr Greg de Cuir, filmolog, Amerikanac koji živi i radi u Srbiji.

Program:

Radovi visoke definicije (HD):
Spine 2.0 (2016, 2 min.)
↔ Spine 2.0 pitch
Mislilac u supermarketu (2013, 7 min.)
Cost-Benefit-Ljubav (2014, 10 min.)
↔ dijalog o umetnosti i politici
Melanholični dron (2015, 7 min.)
Entropija kolektiva obojena u crveno (2017, 3 min.)
Trenutak u kojem shvatiš da postoji praznina u tebi (2014, 4 min.)
Radovi standardne definicije (SD):
↔ umetnik govori o fotografijama
Sklonište (2009, 19 min.)

Pozivamo vas na jedan nesvakidašnji multimedijalni događaj i priliku da upoznate značajnog mladog umetnika i američkog teoretičara koji je svoj doktorat posvetio srpskom filmu.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i medije Republike Srbije, a ulaz na programe je besplatan.

O učesnicima:

Greg de Kur (Greg de Cuir) je selektor festivala Alternative film/video i Beldoks, Beograd. Organizovao razne filmske programe u AFC Beograd,  goEast Wiesbaden, National Gallery of Art in Washington DC, ICA London, Museum of Modern Art Warsaw, Los Angeles Filmforum, Experiments in Cinema in Albuquerque, Jugoslovenska kinoteka. Tekstovi su mu objavljivani u publikacijama i časopisima Jump Cut, Millennium Film Journal, Cineaste, Festivalists, Art Margins, Studies in Eastern European Cinema, Politika. Uređivao publikacije NECSUS i Eastern European Screen Cultures ( objavljeno u izdanju Amsterdam University Press). Doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu sa tezom o jugoslovenskom crnom talasu. Istoimenu knjigu je objavio Filmski centar Srbije.

Igor Simić (Beograd, 1988.) je završio Filmske studije i Filozofiju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku 2011. godine. Njegovi kratki filmovi su prikazivani istovremeno na međunarodnim filmskim festivalima, kao i u kontekstu muzeja i bijenala. Kratki film Melanholični dron je 2016. dobio prvu Discovery nagradu na LOOP Video Art Fair-u i uvršten je u kolekciju MACBA muzeja, pored prikazivanja na filmskim festivalima (Encounters), kao i u muzejima (Benaki). Vodio je i tim Demagog studio u kojem je osmislio i dizajnirao dve video igre za mobilne uređaje, Crisis Expert i Children’s Play  za GooglePlay. Sada Demagog studio objavljuje novu video igru Golf Club: Wasteland i originalnu muziku za igru Radio Nostalgia from Mars. Igor je bio i kolumnista u listu Politika koju je napustio zbog cenzure. Trenutno sprema izložbu u novembru na Bijenalu u Frankfurtu, gde će izlagati dva nova rada Spine 2.0 i X <3 Y.

“…Komedija je često metod izbora u Simićevim video radovima i koristi je kao način da govori o politici, da govori politički, da omogući političku kritiku. Klasična formulacija komedije je konflikt između društva mladih i društva starih. Simić učestvuje u ovom konfliktu i kada pogledamo snagu i oblik njegove retorike, čini se kao da smo od mnoštva mladih umetnika izabrali pravog…“ – Greg de Cuir

Simića takođe možemo nazvati multidisciplinarnim umetnikom. Pored videa, on se bavi fotografijom, slikarstvom, dizajnom kompjuterskih igara, a takođe je i priznati esejista. Rođen je i odrastao u Beogradu, ali se školovao u Njujorku – a da bi se opstalo u obe sredine, svakako su potrebne multidisciplinarne veštine….“ – Greg de Cuir

Оставите одговор