Društvo Privreda

РЕАЛИЗОВАН “КАМПИНО”, ЛЕТЊИ СТАРТАП КАМП ЗА МЛАДЕ

СУСРЕТ ЉУДИ СЛИЧНИХ ИНТЕРЕСОВАЊА, А РАЗЛИЧИТИХ ИСКУСТАВА

У периоду од 6. до 8. јула, у просторијама НТП Стартап центра Чачак,

реализован је “Кампино” – летњи стартап камп за младе. Ово је први стартап камп за младе у Западној Србији, који је окупио више од 40 учесника из Чачка, Горњег Милановца, Крушевца, Крагујевца, Јагодине, Трстеника, Краљева, Ивањице и Сјенице. Учесници су, кроз три дана интензивног програма учења, рада и дружења, имали прилику да се упознају са људима сличних интересовања, а различитих искустава, рекао је за наш лист Филип Илић, менаџер пројекта.

ТРЕНДОВИ У СТАРТАП СВЕТУ

Први стартап камп под називом “Кампино” реализовао је Научно технолошки парк Чачак, у сарадњи са Научно технолошким парком Београд, а подржала је Влада Швајцарске, кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”. Летњи стартап камп започео је регистрацијом учесника, а потом је уследило свечано обраћање в.д. директора Научно технолошког парка Чачак Мирка Пешића. Прво предавање на тему “Трендови у стартап свету“, одржао је пројектни менаџер Филип Илић, који је присутне учеснике упознао са појмом стартапа, као и са неким успешним светским и српским стартап компанијама. После предавања, учесници су подељени у тимове на основу њихових области интересовања. Од укупно седам тимова, три тима су развијала решења из области “Зелени градови/ зелена технологија”, два тима из области “Гејминга” и по један тим из области “Технологија у пољопривреди” и “Технологија у спорту”. Након поделе у тимове, Филип Илић је одржао предавање на тему “Увод у Lean”, где су учесници имали прилику да чују неке од разлога због којих стартапи пропадају, које су то основне методе и кораци за развој стартапа у најранијим фазама развоја, као и с “Lean” бизнис канвас моделом. Потом је уследио први тимски рад, као и радионица “Тимски рад – пут или препрека ка успеху” и Lean Canvas Business Model, подсећа Филип Илић, оцењујући да је први дан успешно завршен наставком тимског рада и сумирањем утисака.

УСПЕШНИ “СТАРТАПЕР” СА ЛОКАЛА

– Други дан је започео презентацијом “Успешни “стартапер” са локала”. Преко Zoom платформе укључио се Павле Милошевић, један од три оснивача стартап компаније “Фрагмент”, која се развија у оквиру Научно технолошког парка Чачак. Он је учесницима представио своју стартап комапанију, почетак развоја идеје, као и сарадњу са Научно технолошким парком Чачак. Видео везом из главног града Кеније јавио се Матија Ђумић, који је учесницима пренео своја искуства у истраживању тржишта и постављању метрика за праћење раста и развоја једног стартап подухвата – каже наш саговорник, који је одржао и предавање на тему “Мамин тест”, на коме је присутнима представљено како да на прави начин пронађу своје идеалне купце.

Потом је уследио тимски рад, а пред крај другог дана и предавање на тему “Како стартап зарађује”, које је одржао Бојан Миленковић из НТП-а Београд.

“ГХТ” – ПОБЕДНИЧКИ ТИМ ОВОГОДИШЊЕГ СТАРТАП КАМПА

– Трећи, уједно и последњи дан летњег стартап кампа започео је тимским радом и пробом “pitch” презентација. Учесници су имали прилику да се спреме за презентацију своје идеје пред стручном комисијом, која их је оцењивала и бирала победника овогодишњег “Кампина”. Након завршеног тимског рада уследила је радионица “Значај заштите интелектуалне својине” коју је, преко Zoom платформе, одржала Јована Јоксимовић. Потом су се учесници припремали за презентације, а непосредно пред само “такмичење” уследила је игра за разбијање треме. Комисија у саставу: професор Јасмина Весић Васовић, представница ФТН-а Чачак, Јована Васић, представница НТП-а Београд, Неда Трифуновић, испред Иницијативе Дигитална Србија, као и Никола Шимић, представник и суоснивач стартап компаније “Super protect” доо, која је чланица заједнице НТП-а Чачак, саслушали су свих седам тимова и донели одлуку да победнички тим овогодишњег стартап кампа буде тим “ГХТ”, који је презентовао идеју о развоју производа за аутоматизацију процеса у пластеницима и другим пољопривредним површинама – рекао је Илић.

Пријатељи “Кампина”, који су обезбедили награде, грицкалице и освежење за учеснике, били су: Blackbird, школа страних језика, КК Борац Чачак, Дом културе Чачак, Dessert Чачак, Туристичка организација Чачак, Градска библиотека “Владислав Петковић Дис”, Градско позориште Чачак, Народни музеј Чачак, Airsoft DAST, Спортски центар Младост, Чипсара Чачак и Coca Cola.

Н. Р.

Фото: Архива НТП-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.