Aktuelno Grad

Rekonstruisana fekalna kanalizacija i putevi u Mrčajevcima

Rekonstrukcija fekalne kanalizacijeu Mrčajevcima  počela je pre nešto više od mesec dana, do kraja godine biće završena, a iz budzeta Grada je ove godine izdvojeno 5.700.000 dinara. Kanalizacija je bila dugogodišnji problem meštana MZ Mrčajevci.  U toku su radovi na zameni cevi, dužine 700, a u narednoj godini ostaje samo da se završe pojedinačni priključci domaćinstava, objašnjava Bojović. Svi meštani MZ Mrčajevci, oko 400 domaćinstava, priključeno je na ovaj sistem.

– Ovaj problem traje već 20 godina. Baš na ovom mestu je usko grlo, i kada su velike kiše ili otapanje snega, kada ima puno vode, izlivale su se fekalije. Postojala je opasnost da izbije zaraza, jer su se fekalije izlivale u njive, kanale… Ljudi su trpeli to, šta su mogli drugo da rade. U početku su neki zatvarali i „prekidali“ kanalizaciju – objašnjava sa kakvim su se problemima nosili meštani ovog kraja predsednik Saveta MZ Mrčajevci Radoslav Bogićević.

Budzetom Grada za sledeću godinu opredeljeno je 1.200.000 dinara za izradu priključaka, koje pre dvadesetak godina nije bilo tehnički moguće rešiti, dok danas jeste.

Tokom rekonstrukcije kanalizacije, koja je prolazila kroz dosta njiva, meštani su bez pogovora izlazili u susret, a svu štetu koja im je naneta na usevima i zemljištu Grad im je nadoknadio, napominje predsednik Saveta MZ Radoslav Bogićević. Ali, on je ovom prilikom i apelovao na sve Mrčajevčane da fekalnu kanalizaciju koriste isključivo za šta je ona i namenjena, da u nju ne uvode površinske vode, napominjći da će biti inspekcijskih kontrola.

U jednom delu Mrčajevaca je rekonstuisan i atarski put, u dužini od oko 800 metara, koji vodi do protivgradne stanice, što je i jedan od razloga zašto je baš on rekonstruisan. Za te namene je izdvojeno nešto manje od milion dinara, a sredstva su opredeljena delom od Grada, a delom od Ministarstva poljoprivrede.

– To je zajednički projekat Grada i Ministarstva poljoprivrede, takozvana rekonstrukcija atarskih puteva. Grad je opredelio osam, a Ministarstvo poljoprivrede 4,5 miliona dinara za rekonstrukciju pet putnih pravaca. Nakon završetka u Mrčajevcima, nastavljamo u Viljuši, Riđagama, Rakovi i Prislonici. Za narednu godinu je za ove namene takođe planirano sedam miliona dinara, i na taj način želimo da doprinesemo poboljšanju putne infrastrukture na seoskom području, u cilju podspešivanja poljoprivrede – rekao je Bojović. On je naglasio i da je u ovom delu rekonstruisana i niskonaponska mreža.

 

Pomoćnik gradonačelnik Bojović, napomenuo je da je u drugoj polovini godine urađena saobraćajnica u zaseoku Vujović – oko 800 metara novog asfalta, što je bio dugogodišnji problem meštana ovog kraja. Fazno se radi i rekonstrukcija Doma u Mrčajevcima, iz godine u godinu. Urađen je i projekat parternog uređenja vašarskog prostora gde se održava Kupusijada, u cilju trajnog sređivanja ove površine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.