Вађења кромпира (фото: Мирко Драшковић)
Ivanjica Region

РОД КРОМПИРА ПРЕПОЛОВЉЕН

У ИВАЊИЧКОМ КРАЈУ

                        РОД КРОМПИРА ПРЕПОЛОВЉЕН    

     Тропске температуре са мало падавина узроковале су смањење овогодишњег приноса кромпира. Како стручњаци процењују род ће бити мањи за 50 до 70 одсто.

Кампања вађења кромпира (фото: Мирко Драшковић)

     -Од 20. јуна до краја августа имали смо изузетно мало падавина у целој земљи и веома дуг период високих температура (51 дан са температурама преко 30 степени Целзијуса). Као последица високих температура  земљишта у јуну, значајан број сорти је „одбацивао“ кртоле. Такође, јављале су се опекотине на надземној маси, лишће је подгоревало а биљке су убрзано стариле што је условило значајно смањење приноса. Приноси су изузетно ниски у брдско планинском подручју као и на њивама које нису наводњавање или су заливане са закашњењем. Кртоле ће се веома тешко чувати током зиме и пролећа јер су током вегетације биле изложене стресу, па ће мировање клице бити веома скраћено. Очекују се приноси од 30-35 тона рода наводњаваних усева, а принос у сувом ратарењу неће бити већи од 15 тона кромпира, наводи мастер инжењер Ненад Нешовић, саветодавац ПССС Краљево.

     Због изузетног рода прошле године и проблема са пласманом, Ивањичани су ове сезоне гајили кромпир на нешто мањим површинама. Тако су учинили и Драшковићи из Мочиоца. Мирко са својим синовима Миодрагом и Јованом гаји и семенске и меркантилне сорте.

     -Под кромпиром имамо 33 хектара. На око 30 одсто те површине је меркантилни. Бавимо се сувим повртарењем па очекујемо принос у просеку од 23 до 25 тона по хектару. Прошле године смо имали просечно око 35 тона по хектару. Кампању вађења смо почели половином септембра. Да немамо један број сталних радника били бисмо у проблему, јер је све мање оних који хоће да раде овај посао. Зато су и дневнице много увећане. Док су прошле године биле до 2500 динара сада су и до 4000 динара, истиче Миодраг Драшковић.

                                                                                                 Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.