Гимназија (фото: Стана Димић)
Društvo

Ружић: Сваког петка пресек стања у школама и план како ће се ићи на наставу следеће седмице

Ружић: Сваког петка пресек стања у школама и план како ће се ићи на наставу следеће седмице

ИЗВОР: РТС

Сутра је 1. септембар. У већини школа у Србији, после годину и по дана, основци и средњошколци ће кренути на наставу као пре короне. Часови ће трајати 45 минута, а први пут, у свим школама, сутра ће бити интонирана химна Боже правде. Министар Бранко Ружић открива да ли је упркос забрињавајућој епидемијској ситуацији, све спремно за сутрашњи дан.

Око 850.000 деце и младих, 64.500 првака и 105.000 запослених чека сутрашњи дан и почетак школске године. Да ли је зелено светло на семафору у овом тренутку у већини школа у Србији?Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Бранком Ружићем

Министар просвете Бранко Ружић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а у да ће у највећем делу Србије бити зелено светло за почетак школске године, а да је најважније да ће часови трајати 45 минута и да ће рад почети на традиционалан начин.

Према његовим речима, такође је битно да ћемо почети интонирањем химне, јер је  веома потребно да будемо свесни свог идентитета.

„Постоји позитивна трема и захвалио бих се свима на претходној школској години јер су и ђаци и наставници показали озбиљност“, навео је министар и додао да се нада да ако сви буду одговорни и солидарни, биће у зеленој зони.

Ружић је истакао да је, поред здравља, најважније образовање наше деце и с тим се не може експериментисати.

Напоменуо је да ће се на најприкладнији начин пратити епидемијска ситуација у школама, као и мере и на основу тога опредељиваће се у којој зони ће бити одређена локална самоуправа.

„Сваког петка ће бити пресак стања и одлучиваће се за следећу недељу како ће ђаци ићи у школу“, рекао је Ружић.

Подсетио је на одлуке Кризног штаба да вакцинисани наставници не морају да носе маске све време у учионици, већ само када приђу некоме на мање од метар и по, а ни деца у учионици не морају да носе маске када не говоре.

Наглашава да невакцинисани наставници морају да носе заштитне маске нон-стоп.

Апеловао је на просветне раднике, као и на све остале, да се вакцинишу и да покажу важан степен одговорности, и да схвате да је вакцина цивилизацијска тековина.

„Ако је двоје деце у одељењу заражено коронавирусом, сви прелазе на онлајн наставу“, каже Ружић и додаје да је доста релаксиранијих мера ове године, која почиње у много бољем стању него претходна.

Наводи да су пре седнице Кризног штаба разговарали са представницима синдиката и дошли до заједничког модела како да се почне година.

„Суочили смо се са пандемијом, наш систем је показао виталност, нисмо изгубили годину јер да није онлајн наставе, не би било никакве наставе“, напоменуо је министар говорећи о претходној школској години.

Ружић је рекао да је онлајн настава помоћно средство, али да у оваквим ситуацијама постаје главни алат.

„Сви садржаји су наснимљени, ако буде потребе“, каже министар и поручује и ђацима и родитељима и наставницима да у нову школску годину крену без тензије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.