Aktuelno

ŠANSA ZA TALENAT I ROKENROL

Čačanski bendovi su napokon dobili prostor u kome mogu vežbati. Za te namene je rekonstruisana i potpuno infrastrukturno opremljena prostorija u zgradi KUD ’’Dule Milosavljević’’. Kako je najavio gradonačelnik Milun Todorović, već krajem januara, biće kompletno sređena i funkcionalana i sala, koja će se, pored ostalog, koristiti i za klupske svirke. Grad je iz buxeta za ove namene izdvojio 600.000 dinara, dok je prema rečima Vojina Jakovljevića, predsednika KUD „Dule Milosavljević“ ovo Društvo učestvovalo sa oko 400.000 dinara

yamaha-pac812v-pacifica-electric-guitarGodinama unazad talentovani mladi rok muzičari borili su se za svoje mesto na čačanskoj sceni. I ne samo na sceni, već su se borili da istraju u  želji da se bave muzikom, u gradu koji prema njihovim rečima, za njihove taktove nije imao sluha. Nisu imali gde da vežbaju, nisu imali gde da nastupaju… Svirali su i stvarali u improvizovanim uslovima, koji im nisu dozvoljavali ozbiljnije bavljenje autorskim radom. Vežbali su u garažama, šupama, sobama, podrumima…  A onda, zbog buke, nije bila retkost da ih prekine komunalna policija ili pretnje komšija. Pre otprilike dve godine, nekoliko lokalnih rok bendova pokrenulo je i potpisivanje peticije „Čačak – grad rokenrola“, kojom su želeli da im gradske vlasti obezbede prostor u kome bi vežbali. Iako je bilo prikupljeno oko 3.000 potpisa, ništa se nije desilo.

 

NISU IMALI GDE DA „IGRAJU SVOJE UTAKMICE“

I tako su mnogi od njih vremenom okačili svoje gitare o klin, stavili bubnjeve u ćoškove soba… Oni uporniji, otišli su u Beograd.

Pre sedam, osam godina aktivno je sviralo oko dvadesetak bendova, sastavljenih od mladih entuzijasta. Neki od njih bili su „Gužva u šesnaestercu“, „Behind the door“, „Azra tribute band“, „Manisent i Mentalnost“ i još mnogi drugi. Ovi navedeni više ne postoje, ali se neki od njihovih članova i dalje aktivno bave muzikom. Oni koji su pre desetak  godina posećivali retke klubove u kojima su mladi čačanski bendovi organizovali svirke, sigurno pamte nastupe nekadašnjeg „Azra tribute benda“ u nekadašnjem klubu „Geto“. Toliko verno je tadašnji vokal sastava Dragan Ćirković Gašo “skinuo” Xonija, a cela ekipa, svim srcem savršeno prenosila zvuke popularne Azre na svojim svirkama. I pre sedam godina u razgovoru za „Glas“, Gašo je najavio da se mladići iz „Azra tribute“ sele u Beograd, gde pokušati da ostvare svoje snove, jer Čačak nema uslove za to. Gašo je sada član jednog od naših najpoznatijih sastava „Škank“, koji iza sebe ima tri autorska albuma, a nastao je 2012. godine u Beogradu.

– Nedostak prostora u kome bismo vežbali je bio osnovni razlog što smo bend napravili u Beogradu. Pre sedam godina se zatvorio poslednji studio u Čačku, a pre njega, smo desetak godina vežbali kod pokojnog Marka bubnjara. Tada je postojalo sigurno dvadesetak autorskih bendova koji su vežbali. Te prostore su nam izdavali za oko 400 dinara za dva sata. Isto kao kad treniraš basket i iznajmiš salu u nekoj školi i imaš gde da se baviš onim što voliš. Osnovni problem je bio što mi nismo imali gde da treniramo, a kamoli gde da izvodimo utakmice – priča nam danas Lazar Glišić Lupi, vokal benda „Škank“. On kaže da se tih godina sigurno raspalo oko desetak bendova. I danas, Lupi i njegov bend, u Čačku vežbaju uglavnom u svojim kućama – „kućnim studijima“, gde oni zapravo samo snimaju.

 

DOBAR POČETAK ZA OZBILJNU PRIČU

O novom prostoru koji su bendovi dobili besplatno na korišćenje, u KUD „Dule Milosavljević“, Lupi kaže da mu se sviđa što je neko napokon počeo da razmišljaa na tu temu, mada smatra da bi bilo potrebno potpuno opremiti studio, kako bi i zaista bio funkcionalan za sve one bendove koji žele da se ozbiljno bave muzikom.

milun-todorovic-u-kud-zele-696x522

– Prostor je super. Ali jedan od osnovnih problema je nedostatak zvučne izolacije. To nije jeftina stvar. Osnovna oprema u studiju kao što su razglas i bubanj se ne može donositi, kako je to predviđeno. Mislim da bi mnogi od nas koji se ozbiljno bavimo muzikom dali veliku tehničku podršku – kaže Lupi. Nekoliko godina mlađi od svojih kolega iz „Škanka“, i članovi „Jurke“ dele radost što je Čačak napokon obezbedio prostor za probe rok bendovima.

jurka-1-696x522

– Zaista smo srećni što ćemo konačno imati prostor za probe. Malo još uvek odzvanja jer nije urađena izolacija, ali očekujemo da i to bude uskoro završeno. Do sada smo se snalazili tako što smo probe održavali po kućama članova benda. Obično su se ljudi žalili da im buka smeta. Čak smo imali situacije da nam je dolazila komunalna policija – priča Aleksandar Simeunović iz „Jurke“. Jakovljević je naglasio da će svi zainteresovani bendovi imati pravo na korišćenje prostora u dogovoru sa KUD „Žele“.

– I naš orkestar će ovde izvoditi probe, ali sala će bendovima biti svakodnevno na raspolaganju. A njima uglavnom odgovaraju večernji termini – navodi Jakovljević.

Dušan Radojević, član Gradskog veća zadužen za mlade kaže da je ovaj prostor na neki način i prilika da se Grad oduži mladim bendovima, koji su ne tako malo puta organizovali i humanitarne svirke za različite namene.

– Nedostatak jednog ovakvog studija u vremenu koje je iza nas, glavni je krivac što su se mnogi bendovi ugasili, ali se nadamo novom rasadniku mladih rok umetnika. Inicijativa za otvaranje studija za probe bendova traje već duže vreme. Ovim gestom Grad Čačak pokazuje da ima sluha za potrebe oni biti u fokusu aktuelnog gradskog rukovodstva – najavio je Radojević.

 

USKORO SALA ZA KONCERTE

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović na otvaranju prostorije za vežbanje, najavio je će do kraja januara biti rekonstruisana sala u zgradi KUD ’’Žele’’ koja će se, pored ostalog, koristiti za klupske svirke. Prema rečima Vojina Jakovljevića to će zapravo biti svojevrsni Omladinsko – dečiji kulturni centar, gde će se održavati probe folklora, modernih igara i ostalih gradskih udruženja, ali i pozorišne predstave za decu, manji koncerti i festivali. On je posebno naglasio da će mala scena na „Želovom“ dobiti montažno-demontažne stolice,  sa oko 300 mesta za sedenje ili 500 za stajanje i da će to biti prostor gde će bendovi moći da organizuju koncerte. Upravo je ovaj prostor možda ono što najviše raduje rok bendove, ali i poštovaoce ovog zvuka. Godinama unazad, muzičari ovog žanra su se žalili da Čačak nema scenu za ovu vrstu muzike. Mnogi su komentarisali da smo postali grad „grand parada“ i „kafanskih svirki“, a da je sigurno mnogo onih koji bi želeli da čuju i neke druge zvuke. A kako objašnjava i vokal „Škanka“ Lupi, publika se stvara na mestu gde se održava koncert. Na nivou lokala postoje bendovi, koji uprkos svim nedaćama kroz koje su prošli, i dalje nastupaju. Postoje i oni mlađi, koji se tek probijaju. A uskoro će postojati i prostor na kome će moći da održe koncerte. Za svoju publiku, koju sigurno imaju u ovom gradu.

– Sala gde bi trebalo da se održavaju konceri je odlična ideja i odlično je odrađena. Ima nas mnogo u gradu koji imamo prijateljstva sa bendovima iz drugih gradova. Mi kod njih nastupama, a sada ćemo napokon moći da im uzvratimo gostoprimstvo. Ovo nam je neophodno, a podesno je za razne žanrove. Mogu da nastupaju i reperi, i rokenrol izvođači i di xejevi, čitava neka muzička kultura koja nema prostor u čačanskim kafićima i kafanama – kaže Lupi.

Mnogi talentovani bendovi su se možda raspali upravo iz razloga što nisu imali prostor za vežbanje i onaj u kome će održavati koncerte. Ali, ako ostavimo prošlost iza nas, možda će upravo scena u KUD „Žele“ vratiti Čačak među „rasadnike“ rokenrol talenata, gde je nekada davno i bio.

I. M.

Оставите одговор