Grad

СЕДАМ ГОДИНА ВЛАСТИ НАПРЕДЊАКА У ЧАЧКУ

Градоначелник Милун Тодоровић је данас, заједно са сарадницима, одржао прес конференцију на којој су представљени најзначајнији резултати рада локалне самоуправе у претходних седам година, као и планови за наредни период. Конференцији су присуствовали новинари бројних медијских кућа, који су специјално за ову прилику припремили мноштво питања за представнике градске власти.

Присутни представници медија су на почетку прес конференције имали прилику да погледају кратак филм о свим капиталним инвестицијама у граду на Морави које су реализоване у претходних седам година у различитим областима, почев од путне и друге инфраструктуре, здравства, културе, образовања, социјалне заштите… Посебан акценат у филму је стављен на развој чачанске привреде – изградњу индустријских зона, улагања страних, али и домаћих инвеститора, али и бројне друге важне инвестиције које су побољшале услове живота у Чачку. Истовремено, филмом је предочен и велики значај изградње модерних саобраћајница за убрзани развој Чачка, ауто-пута „Милош Велики“, Моравског коридора, као и Аеродрома „Морава“ у Лађевцима.

Након приказивања филма о развоју Чачка, градоначелник Тодоровић је одговарао детаљно на питања новинара која су највећим делом била фокусирана на поједине појекте који су у ранијем периоду најављивани, а нису реализовани, као и на последице поплава, поправку оштећене саобраћајне инфраструктуре, штете у пољопривреди и стамбеним објектима у које је продрла вода…

Одговарајући на питање новинара да ли ће на локацији 1 ФРА, након продаје имовине некадашњег великог чачанског гиганта, бити започета изградња стамбених објеката, Тодоровић је демантовао гласине које су се ових дана појавиле у јавности. Он је навео „да не постоји могућност да се на тој локацији граде било какви станови, јер је урбанистичким плановима на том месту предвиђена пословна зона“.

– У разговору са власником “Унипромета“, господином Новичићем, сазнао сам да они желе да прошире своју производњу и да им је за ту намену био неопходан додатни пословни простор. Купили су ову локацију за 560 милиона динара, што је готово два и по пута већа цена од почетне.  Kомпанија “Унипромет“, која је заједно са фирмом “Еуролајн“ недавно купила локацију 1 банкротиране Фабрике резног алата у ширем центру Чачка, покренуће производњу у халама бивше фабрике – рекао је Тодоровић.

Тодоровић је најавио да би на јесен требало да почне градња нове фабрике немачког инвеститора у индустријској зони у Прељини и да ће када она буде завршена у потпуности у њој бити запослено 800 радника из Чачка и окружења. Градња фабрике ће тећи по фазама, па ће сукцесивно бити и запошљавани радници.

– Оно што је сјајна вест, 80 одсто запослених у тој фабрици биће високообразовани. Жеља инвеститора је да углавном стипендирају младе инжењере са нашег факултета, већ на другој, трећој и четвртој години, да би кроз дуално образовање могли да стекну квалификације и знање и одмах да почну  да раде у производњи – објаснио је Тодоровић.

Одговарајући на питање о „одливу мозгова“ и податку из прошлогодишњег пописа да Чачак има око 8.000 житеља мање у поређењу са подацима из 2011. године, градоначелник је истакао да Град чини све да младе, али и људе средњих година задржи у локалној заједници. Он је навео да има много људи који су се из иностранства вратили у наш град или дошли из неких других подручја Србије.

– Наша борба јесте пре свега за наталитет, за пронаталитетну политику, да нас што више има и ту чинимо заиста све што можемо – додао је Тодоровић.

На питање када ће коначно бити започета дуго најављивана реконструкција старе или изградња нове болнице, Тодоровић је, између осталог, навео да је Град у протеклих неколико година уложио више од милион евра у Општу болницу у Чачку по разним основама, а да се тренутно ради пројекат за изградњу нове болнице који би требало да буде завршен за неколико дана.  Он је изразио уверење да ће радови стартовати на пролеће, а најкасније на лето идуће године.  

Градоначелник је, такође, најавио да ће градња затвореног базена бити започета до краја године. Већ од јесени најавио је и почетак градње РХ центра у Овчар Бањи, а у Чачку Ритејл парка у Улици Николе Тесле, на локацији „Првог маја“ и некадашњег ПКС- Латекса.

О прес конференцији посвећеној седмогодишњем периоду рада актуелне власти у Чачку, опширније ћемо писати и наредних дана.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.