Selo

СЕЛО БРЕЗОВИЦЕ ОСВОЈИЛО ПРВО МЕСТО НА ТАКМИЧЕЊУ ЗА НАЈБОЉА ИНОВАТИВНА СЕЛА СРБИЈЕ

СЕЛО БРЕЗОВИЦЕ ОСВОЈИЛО ПРВО МЕСТО НА ТАКМИЧЕЊУ ЗА НАЈБОЉА ИНОВАТИВНА СЕЛА СРБИЈЕ

ПРОЈЕКАТ „ЛЕТЊЕГ СЕЛА“ УБЕДЉИВО НАЈБОЉИ

На финалном такмичењу за најбоља иноватива села у Србији за 2023. годину, одржаном недавно на Технолошко- металуршком факултету Универзитета у Београду, победничко место је заузео пројекат „Летње село Брезовице “, у чијој изради су учествовали представници више организација. Циљ овог пројекта је да помогне произвођачима који не живе у овом селу, као и повратницима, да заснују одрживу пољопривредну производњу која ће бити под сталним надзором „струке“.

У Србији се већ 19 година организује Такмичење за најбољу технолошку иновацију у циљу промоције предузетништва и развоја иновација. Ово такмичење се од 2005. године реализује под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, а прошле године је уведена и посебна категорија „Иновативно село“, у којој се надмећу тимови који се баве пољопривредом, туризмом, спортом, рукотворинама, етно-завичајним збиркама, салашима и осталим сродним делатностима. „Иновативно село“ је замишљено много више као школа иновативног предузетништва , а мање као такмичење у коме се бирају најбољи, јер тржиште најбоље мери резултате.

У изради пројекта „Летње село Брезовице“ учествовали су представници више организација: Радмила Илић са Агрономског факултета у Чачку, Милош Вујисић из предузећа „Агрологистик 032“ из Чачка, Горан Бојовић из Пољопривредно-сточарске задруга „Моравка“ Брезовице, Валентина Гвозденовић из НТП-а Чачак, Цане Јовановић, сувласник предузећа „Поло“, Ивана Каровић из Форума привредника Чачка и представник ЛАГ-а Недељко Радуловић. Реч је о једном озбиљном тиму, који је био довољно убедљив да својим пројектом заинтригира чланове жирија и однесе победу на такмичењу.

– За сада је све ово једна добра идеја која је награђена, а сада је на нама, учесницима пројекта, да пронађемо средства кроз неке друге пројекте или донације, како бисмо реализовали оно што смо замислили. Иновативно село је била тема конкурса и ми смо изабрали Брезовице, јер је то најудаљеније и најсиромашније село на подручју Града Чачка, које уједно има и најмање житеља. Увидели смо да ово село поседује природне ресурсе који су недовољно искоришћени, а идеални за бављење пољопривредом и сеоским туризмом. Иако постоји асфалтирани пут до села, велика удаљеност од града је допринела да становници већ годинама уназад напуштају своја огњишта у потрази за послом и бољим животом. Међутим, у Брезовицама и даље има људи који су ради да оживе своје село развијањем једне озбиљне платформе за стварање одрживе пољопривредне производње која би могла да обезбеди стабилне приходе власницима имања који у том живописном месту виде неку перспективу. Многи од њих данас живе у граду. Због физичке удаљености од свог родног села, али и лоших финансијских могућности, нису били у прилици да ту заснују неку озбиљнију пољопривредну производњу која би могла да им доноси стабилне и солидне приходе – објаснила је Радмила Илић са Агрономског факултета у Чачку, асистент на катедри за воћарство и виноградарство. 

БРЕЗОВИЦЕ

Чланови тима који су радили на пројекту „Летње село Брезовице“ осмислили су концепт који би могао да помогне људима који желе да заснују неки вид пољопривредне производње на својим имањима у Брезовицама, да обнове и одрже своја пољопривредна газдинства.

– Узели смо у обзир све расположиве ресурсе, како бисмо власницима имања који су се одселили у град, а само повремено долазе у село, житељима, као и повратницима, понудили целокупну услугу развоја и одржавања пољопривредне производње, а касније и откупа и прераде сировина. Имамо хладњачу „Бојовић“ која се бави откупом воћа и има сарадњу са више од 300 газдинстава из овог и околних села. Ту је и фирма „Поло“ која има представништво у Заблаћу, на само неких десетак километара од Брезовица, којој су неопходне квалитетне сировине за прераду. Наша идеја је да помогнемо и том секундарном сектору који се бави откупом и прерадом пољопривредних производа. Ипак, највеће бенефите од реализације овог пројекта би имали становници Брезовица, власници имања који живе у граду, као и повратници у ово село, јер би добили готов модел одрживе производње који може да им донесе зараду. Када би се подигла пољопривредна производња, поједина сеоска газдинства би могла да почну да се баве и сеоским туризмом, јер се Брезовице налазе na падинама планине Јелице и имају нетакнуту природу. Компанија „Агрологистик 032“ поседује софтвер за делимично праћење пољопривредне производње, постоји могућност да се он унапреди, што би нам омогућило да се у Брезовицама успостави једна следљива пољопривредна производња, јер би крајњи купац готових производа знао тачно одакле потиче сировина, где је и на који начин је узгајана малина, купина, шљива… – истиче Радмила Илић.

Креатори пројекта су до танчина разрадили идеју организовања следљиве производње, као и откупа и прераде квалитетних пољопривредних производа.

– Уколико бисмо успели да обезбедимо неопходна средства, набавили бисмо неколико метеоролошких станица за читаво то подручје. На основу тих података омогућили бисмо да пољопривредна производња буде на вишем нивоу. Не би то била класична пољопривредна производња са класичним агрономом. Све би било организовано на неком вишем нивоу, уз комплетно праћење и одржавање производње за некога ко живи и ради у граду, а само повремено долази у село. Наравно, пошто је реч о читавом сету услуга, оне би биле доступне и мештанима овог подјеличког села – каже наша саговорница и додаје да у Брезовицама тренутно живи педесетак до 60 становника. У селу има и неколико газдинстава која су и даље активна иако њихови власници живе у граду.

У Брезовицама живе и породице које имају више деце, а која ће можда када одрасту пожелети да остану на селу, али да би до тога дошло неопходно је да се пољоривредна производња подигне на виши ниво и учини одрживом. У пројекту „Летње село Брезовице“ добро је осмишљено на који начин могу да се искористе природни ресурси које ово село поседује, али од идеје до реализације увек је потребно много труда, рада и упорности. Стиче се утисак да креаторима пројекта ништа од набројаног не недостаје.

Иначе, село Брезовице је посебно погодно за воћарску производњу и сточарство.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.