Društvo Grad Kultura

“SETHSTAT” И ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ ОТВАРАЈУ 15. “КАРУСЕЛ”

“ПОД ИСТИМ СУНЦЕМ”

Овогодишњи концертни део 15. издања Фестивала амбијенталне и етно музикеКарусел”, под слоганомПод истим сунцем”, почеће 31. јула. “Каруселсе ове године реализује у оквиру манифестацијеЧачакпрестоница културе Србије 2023”, односно, пројектаЧачанска родна”. Овогодишњи фестивал посвећен је музичкој сцени Северне Македоније, а осим четири извођача традиционалне и савремене македонске музике, наступиће и извођачи из Хрватске и са Исланда. Од 14 извођача, шест је страних, а део фестивалског програма посвећен је и Чачанима, јер су организатори желели да на прави начин презентују наш град, као престоницу културе. Фестивал ће бити затворен 15. августа изложбом фотографија Александра Алемпијевића са овогодишњег 15. издањаКарусела”.

Коста Јовановић, Душан Даријевић, Мирослав Петковић и Бранко Ћаловић

– Колико је “Карусел” значајан говори чињеница да је Град Чачак свих 15 година подржавао овај фестивал, али и Министарство културе има посебан однос према фестивалу и уметницима који гостују у нашем граду. Сигуран сам да ће “Карусел” ове године бити један од бисера у оквиру пројекта “Чачанска родна”. Имаћемо прилику да видимо сјајне уметнике и да уживамо у њиховој музици. Желимо да развијамо “Карусел”, јер овакав фестивал, уз све пратеће програме, нема нико. Град је заједно са Министарством културе ове године фестивал подржао са два и по милиона динара – рекао је Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, на конференцији за новинаре, одржаној у понедељак, 24. јула, захваливши организаторима и установама културе на уступљеном простору и капацитетима и нагласивши да ће Град и даље подржавати “Карусел”.

Бранко Ћаловић, уметнички руководилац пројекта “Престоница културе Србије” и директор Уметничке галерије “Надежда Петровић”, подсетио је да је фестивал “Карусел” у овој установи културе направио своје прве кораке.  

– Те 2009. године, у оквиру Летњих дана културе, “Карусел” је направио своје прво издање, представио се у камерном амбијенту, тадашњем дворишту Уметничке галерије “Надежда Петровић”. После иницијалног успеха, пројекат “Карусел” прераста у Фестивал амбијенталне и етно музике, са основном идејом да представи ауторску музику чачанских музичара различитих праваца, који су били помало запостављени. Управо на оваквом музичком изразу многи наши суграђани су остварили велике успехе, као што су браћа Теофиловић, Ненад Петровић, Бобан Бјелић. Данас овај фестивал окупља уметнике ван граница, не само Чачка и Србије, већ и региона и представља аутентичан и уметнички веома важан фестивал, који стоји наспрам опште комерцијализације у музици. Поред музичког дела, фестивал чине и радионице, као и изложба фотографија, а неколико пута до сада кроз програм “Карусел у гостима”, представио се и публици у другим градовима. Све наведено је више него довољно да овај јединствени фестивал буде део прве “Националне престонице културе” – нагласио је Ћаловић.

Фестивал је званично почео 26. јула музичком радионицом “Гитара на сто начина”, коју је водио наш суграђанин, млади гитариста и студент Факултета музичке уметности у Београду Коста Јовановић. Од 9. до 11. августа, у дворишту Градске библиотеке, биће организована и радионица за перкусије “Drum Room”, коју ће водити перкусиониста Александар Алемпијевић.

Главни, концертни програм почеће 31. јула, у атријуму Културног центра, а фестивал ће свечано отворити састав из Северне Македоније, из Скопља, једна од најбољих џез група и џез атракција “Sethstat”.  

Главне звезде прве вечери фестивала су Васил Хаџиманов, професор на Академији уметности у Новом Саду и његов бенд. Прво концертно вече затвориће наш састав, “чедо фестивала” – “Етно џез оркестра”, популарни ЕЈО, који предводе браћа Милијановић, а у коме свира и Александар Алемпијевић, сарадник и један од кључних људи у организацији “Карусела”. Коста Јовановић ће наступити, такође, 31. јула, заједно са Квартетом Оливера Ђурковића. Већ 1. августа у великој сали Културног центра следи врло занимљив програм, долазе Андреја Крстић и Тихомир Стојиљковић из Београда, који свирају амбијенталну музику специфичног балканског звука, а после њих наступиће наш Чачанин, једна од великих звезда хармонике у региону и свету Бобан Бјелић, заједно са Маријом Ђукић. Наставак “Карусела” је 7. и 8. августа, у атријуму Културног центра. Гост ће бити и Градо Арсенијевић, који годинама живи на Исланду, а музику је учио од чачанских музичара – најавио је део програма Душан Даријевић, уметнички директор Фестивала “Карусел”, нагласивши да је реч о породичном фестивалу, за чију будућност не треба бринути.

Сви програми су бесплатни, а у случају кише биће одржани у великој сали Културног центра. Организатори фестивала су Асоцијација за уметност и културу “Карусел” и Туристичка организација Чачка.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.