Grad

ŠKOLA ZA TRUDNICE U DOMU ZDRAVLJA DOBILA NOVU OPREMU

Škola za trudnice u Domu zdravlja dobila je novu opremu od predstavnika Grada, obezbeđenu kroz projekat koji je odobrilo Ministarstvo za populacionu politiku. Škola je zanvljena pilates loptama, simulatorom porođaja, maketama ženskih polnih organa, kao i dvema lutkama – bebama, koje će služiti za učenje povijanja. Deo projekta su i plaćene četiri edukacije za medicinske sestre.

Foto: Ozon press


— Grad Čačak je dobio više od 13 miliona dinara od Republike. Jedan deo projekta je zanavljanje opreme u vežbalištu za trudnice. Vrednost donacije je manje od 500.000 dinara. Dobili smo četiri plaćene edukacije za četiri zdravstvena radnika koji će dobiti sertifikate za rad sa trudnicama. Jedan deo sredstava ide na edukaciju, jedn deo na ustanovu „Zračak“, gde ćemo nabaviti autobus za korisnike ustanove, ali i opremiti sportski teren. Takođe, uskoro će biti postavljene i tri klupice za dojenje — najavila je dr Predsednica Saveta za populacionu politiku Grada Čačka dr Slavica Dragutinović.

Foto: Ozon press

Škola za trudnice nije obavezna, već je stvar slobodnog izbora, a u nju se dolazi od 32 nedelje, sa upuutom ginekologa.

Foto: Ozon press


— Škola i priprema trudnica za porođaj radi od 1998. godine. U njoj rade ginekološko-akušerske setre, patronažne sestre iz Polivalentne patronažne službe. Škola radi dva puta sedmično od 12 do 14 časova. Tudnice prvo imaju praktičan, a potom i teorijski deo. Praktičan deo se sastoji od vežbe tehnike disanja, napinjanja i tehnike relaksacije, a teoretski deo je razgovor gde prolazimo kroz porođaj, upoznajemo ih sa porođajem, kako izgleda i šta ih očekuje.. Poesćenost je velika. Imamo 15-20 polaznika, a kurs traje mesec i po dana — kaže Svetlana Jovašević, viša medicinska sestra.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.