Društvo

Sledeće nedelje biće saopšten najoptimalniji model za pohađanje školske nastave

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da je na radnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem bilo reči o izazovima u vezi sa prevencijom širenja infekcije koronavirusom povodom početka nove školske godine. Kako je rekla sastanak odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje školske nastave osnovaca i srednjoškolaca.

foto: gov.rs

Uzeli smo u obzir dosadašnje rezultate svih istraživanja kada je u pitanju COVID-19, a takođe smo razmatrali i iskustva svih zemalja koje su organizovale nastavu za vreme pandemije ove bolesti, navela je ona.

Prema njenim rečima, imamo jasne smernice, rukovođeni smo isključivo principima medicine zasnovane na dokazima, s tim što je ostalo još nekoliko elemenata oko tehničkog organizovanja nastave koji treba da se usaglase.

Kisić Tepavčević je poručila da će već početkom naredne nedelje javnost biti obaveštena o načinima odvijanja nastave u sledećoj školskoj godini.

Ona je upozorila na to da je vrlo izvesno da će tokom zimskog perioda doći do ukrštanja koronavirusa i virusa gripa, navodeći da su opšte mere prevencije iste.

Oba virusa su respiratorna i mogu najviše da se prenesu tokom zimskog perioda, s obzirom na to da ljudi tada najviše borave u zatvorenom prostoru, objasnila je Kisić Tepavčević, uz napomenu da je kod virusa gripa situacija malo povoljnija jer postoji vakcina.

Izvor: sajt Vlade Republike Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.