ПОЛИЦИЈА
Društvo

СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ЧАЧАК ЗА ФЕБРУАР 2024. ГОДИНЕ

САОПШТЕЊЕ

СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ЧАЧАК ЗА МЕСЕЦ ФЕБРУАР 2024. ГОДИНЕ

Припадници Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Чaчку, током фебруара месеца 2024. године наставили су са трендом из ранијег периода, одржали су повољно стање безбедности на територији Моравичког округа и остварили добре резултате рада на сузбијању криминала, док су јавни ред и мир и безбедност саобраћаја одржали повољним.

ОБЛАСТ СУЗБИЈАЊА КРИМИНАЛА

Током фебруара 2024. године на територији  Полицијске управе у Чачку  евидентирано је укупно 102 кривична дела, што је за око 15,7% мање у односу на исти период претходне године, када је евидентирано 121 кривично дело. 

Од укупног броја кривичних дела извршених на територији Моравичког округа, највећи је број из области општег криминала (80), док је из области сузбијања привредног криминала евидентирано  22 кривична дела

У фебруару, ове године није било извршења тешких кривичних дела, посебно кривичних дела која би изазвала пажњу јавности.

У овом периоду реализовано је 19 заплена опојних дрога, у којима је  заплењено  нешто више од 4.250 грама различитих опојних дрога, број кривичних дела у вези са дрогом мањи је за 66,7 % у односу на исти период прошле године.

ЈАВНИ РЕД И МИР

Стање безбедности јавног ред и мира на подручју Моравичког округа је безбедно о чему говори податак да током фебруара 2024. године  није евидентиран ниједан случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

У овом периоду од стране полицијских службеника Полицијске управе у Чачку обезбеђено је  31 јавно окупљање и  то углавном спортског карактера, евидентирана су 22 прекршаја из ове области.

Такође, у складу са налозима Министарства унутрашњих послова у свим школама на територији Полицијске управе у Чачку присутни су полицијски службеници пре, за време и након завршетка наставе у обе смене, а све у циљу веће безбедности ученика и запослених у школама. 

У свим основним школама припадници Министраств унутрашњих послова у Чачку настављају са спровођењем активности у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“.

БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

У фебруару 2024. године на путевима на подручју Полицијске управе у Чачку, догодило се 43 саобраћајне незгоде, што је за 10 саобраћајних незгода више у односу на исти период претходне године. У саобраћајним незгодама није било погинулих лица, док су у истом периоду прошле године погинула два лица.

У овом периоду, како у редовним тако и појачаним контролама саобраћаја откривено је укупно 3899 прекршаја, што је приближно броју прекршаја откривених у  истом период протекле године када је откривено 3820 прекршаја.

Највише је откивено прекршаја недозвољене брзине кретања, и то 1562, затим 393 прекршаја некоришћење сигурносног појаса, 280 прекршаја непрописног коришћења телефона у току вожње,172 прекршаја непрописно заустављање и паркирање и 105 прекршаја вожња под дејством алкохола.

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и да одговорним понашањем допринесу безбедности саобраћаја на путевима. 

УПРАВНИ ПОСЛОВИ

Током фебруара 2024. године  у Полицијској управи у Чачку издато је 2258 биометријских личних карата, 801 путна исправа, 1975 саобраћајних дозвола и 1278 возачких дозвола.

КОНТРОЛА КРЕТАЊА И БОРАВАК СТРАНАЦА 

У фебруару 2024. године на подручју Полицијске управе у Чачку, које обухвата град Чачак, општине Горњи Милановац, Лучане и Ивањицу привремени боравак пријавило је 820 страних држављана, што је за око 16,41%  мање у односу на исти месец пошле године.

Редовно се врше контроле кретања и боравка странаца, стално настањених, странаца на одобреном привременом боравку и странаца у транзиту. Имајући у виду актуелну безбедносну ситуацију у вези са кретањем миграната, полицијски службеници Полицијске управе Чачак предузимају појачане безбедносне мере.

Припадници Полицијске управе у Чачку ће и у наредном периоду наставити са активним безбедносним покривањем подручја, ради безбедносне превенције и спречавања извршења кривичних дела, прекршаја и остваривања адекватне безбедности саобраћаја на путевима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.