Društvo

Šteta od poplava pričinjena na oko 1.000 hekatar poljoprivrednog zemljišta

Procenjuje se da je na području Čačka, Lučana, Arilja i Gornjeg Milanovca, poplava pričinila gotovo potpunu štetu na oko 1.000 hekatara poljoprivrednog zemljišta, izjavio je agenciji MNA savetodavac za ratarstvo Milan Damljanović.

Milan Damljanović, PSSS

Prema njegovim rečima, od sve četiri opštine koje pokriva ova služba sa sedištem u Čačku, najveća šteta pričinjena je u Arilju pored reke Moravice.

“Ovi apokaliptični vremenske uslovi i nepogodine poljoprivrednike su stavile u nezavidni položaj i usevi su gotovo u potpunosti propali. Kompletna Stručna služba se sprema da od ponedeljka krene u procene šteta, obići ćemo sva područja koja su bila poplavljena”, rekao je Damljanović.

Damljanović je naveo da je velika šteta pričinjena i na području Dragačeva, pored reke Bjelice, a znatno manja pored Zapadne Morave nizvodno od Čačka, kao i u delovima Gornjeg Milanovca.

On kaže da je za sedam dana na ovom području palo između 200 i 400 litara kiše po metru kvadratnom, dodajući da je to ogromna količina padavina za kratko vreme.

“Iako smo imali sušnu zimu i proleće, ovoliku količinu padavina zemlja nije mogla da upije odjednom i onda je došlo do stvaranja bujica”, objasnio je Damljanović.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.