Ivanjica Region

СУФИЦИТ ИВАЊИЧКЕ ПРИВРЕДЕ 15 МИЛИОНА ЕВРА

СУФИЦИТ ИВАЊИЧКЕ ПРИВРЕДЕ 15 МИЛИОНА ЕВРА

Извоз ивањичке привреде је у прошлој години повећан за 17,7 одсто у односу на претходну. Остварен је суфицит у спољно трговинској размени у вредности од 15,4 милиона евра. Највише се извозило у Немачку.

Према подацима Регионалне привредне коморе Ужице, вредност укупно извезених роба са ивањичког подручја у 2022. години је 78,9 милиона евра и повећана је у односу на 2021. годину за 11,8 милиона евра. Највећи удео у извозу имају производи од плуте и дрвета (осим намештаја), гвожђе и челик, друмска возила, производи од метала, машине специјализоване за индустрију, затим намештај, постељина, мадраци, јастуци, предиво, тканине и текстилни производи. Највећи проценат повећања у односу на претходну годину забележен је код извоза погонских машина и уређаја, производа од неметалних минерала, машина специјализованих за индустрију и  кафе, чаја, какаа, зачина и производа од њих. Извозиле су се и: пластичне масе, текстилна влакна, одевни предмети, машине за обраду метала, индустријске машине, плута и дрво.

Највећи извозници су: Кониг метал, Матис, предузеће „Милутиновићи“, Crown forest, и Фабрика чарапа „Пролетер“.

У Немачку је извезено највише робе и то у вредности од 28,3 милиона евра што је повећање за 22 одсто у односу на 2021. годину. Следи Кина, па Црна Гора, Италија, Хрватска, УАЕ,  БиХ, Француска, Бугарска, Словенија, Северна Македонија, Грчка. Извозило се и у друге европске, али и земље на другим континентима.

Истовремено је повећан и увоз за 45,6 одсто у односу на 2021. годину и износио је 63,5 милиона евра. Најзначајнији партнер је поново Немачка из које је увоз износио 10,6 милиона евра, па Румунија са 8,5 и Италија са 8,4 милиона евра увезене робе. На листи земаља из којих се увозило су и: Мађарска, Хрватска, Бугарска, Турска, Кина.

Покривеност увоза извозом је 124,2 одсто и у спољно- трговинској размени забележен суфицит од 15,4 милиона евра.

                                                                                                        Ј. С.     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.