Aktuelno Grad

SVE JE SPREMNO ZA DANE URBANE KULTURE NA MORAVI

Tokom tri festivalska dana, svi posetioci će moći da uživaju u takmičenju u ekstremnim sportovima, crtanju murala na više lokacija u gradu, “Živoj biblioteci”, na “Otvorenom igralištu”, “DUK marketu” i naravno, dobroj muzici.

Dok je prvo festivalsko veče predviđeno za elektronsku, pretežno tehno muziku, druge večeri će nastupiti bendovi. U petak, 11. avgusta, muzički deo Festivala otvoriće lokalna podrška “Kućna muzika”, sjajni duo Marco White B2B Nemansky, a nakon njih Dejan Milićević, jedno od najpoznatijih imena u svetu di-xejeva kod nas. Talentovani producent i di-džej iz Požarevca TKNO će zatvoriti prvo veče. Program u subotu će započeti mladi čačanski bendovi.  Nakon njih nastupaju bendovi “Reflection” iz Gornjeg Milanovca i “Larska” iz Kragujevca. Kao glavni izvođači ove večeri nastupiće čuveni “Ritam Nereda” i beogradski reperi Prti Bee Gee. Nakon zvaničnog muzičkog programa, organizatori najavljuju After Party na Moravi u kafeu “Teatro”. Koncerti, obe večeri, počinju u 20 časova.

duk

ŽIVA BIBLIOTEKA, NA MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Subota, 12. avgust – 17h – 20,30 h

“Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Metodologija “Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. “Živa biblioteka” funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Na taj način u direktnoj komunikaciji sa čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i dikriminacije. Zahvljajujući inicijativi Gradske biblioteke “Vladislav Petković DisĆ, u subotu 11. avgusta na Međunarodni Dan mladih održaće se “Živa biblioteka” u okviru DUK – a, najavljuju iz ove organizacije.

 

DUK PIJACA

Petak, subota i nedelja od 17 do 21 čas

Nakon odlične posećenosti i interesovanja posetilaca prošle godine, i ovog leta kreativni tim je pripremio DUK pijacu, festivalsku zonu namenjenu ljubiteljima nakita, dizajnerane odeće i ruktvorina. Svi koji vole, mogu da iskoriste priliku da obraduju sebe, kupe poklon dragoj osobi ili se priključe radionici reciklaže ,koja se organizuje u okviru same pijace. Bogat izbor, povoljne cene  i podrška mladima razlog su više da Čačani posete ovogodišnji DUK  market.

 

MURALI, ZA LEPŠI GRAD

Crtanje murala će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu, čime bi se nastavila sanacija i ukrašavaHe dotrajalih fasada. Tokom prethodna dva festivala je okrečeno i oslikano više od 1.500 metara kvadratnih, čime se festival DUK stavio na mapu najaktivnijih street art festivala u Srbiji i regionu! Do sada je dokazano da smisleno i kreativno delovanje umetnika anulira dalji vandalizam na zidovima, čime se podstiče kultura očuvanja prostora, koji svi kao zajednica delimo. Pored toga, kreativni rad podstiče najmlađe generacije da koriste svoj potencijal u svrhu ličnog razvoja i usavršavanja. “Želimo da nastavimo dobru praksu revitalizacije fasada, pri čemu posebno ističemo veliko interesovanje domaćih i stranih umetnika, pa su čak i predstavnici najvećih svetskih kompanija u street art biznisu najavili posetu festivalu u Čačku, što smatramo ogromnim uspehom”, kažu članovi DUK tima.

Takođe, u subotu će biti organizovano takmičenje u vožnji rolera i skejta u periodu od 15 do 20:30 časova.

Karte za večernji program biće u prodaji na ulazu na Festival, po ceni od 300 dinara za jedno festivalsko veče, dok je cena karte za obe večeri 500 dinara. Dnevni program, kao i kamp zona su besplatni i na raspolaganju svim posetiocima. Sav prihod od prodatih karata biće usmeren na realizaciju projekta “Park mladosti”.

Ove godine DUK festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Čačka, kompanije “Stejdž pro”, kompanije “British Motors” i TvLav+, kao i drugih mnogobrojnih prijatelja festivala.

 

MOLBA GRAĐANIMA

Organizatori Dana urbane kulture se unapred izvinjavaju sugrađanima što će tokom dve festivalske večeri muzika biti glasna, ali ih mole da imaju strpljenja i razumevanja za njihovu želju da se festival odvija po zamišljenom planu. Oni posebno mole za razumevanje stanovnike mesnih zajednica “Ljubić Kej”, “Košutnjak” i “Stari grad”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor