Kultura

СВЕДОЧЕЊА О СВЕПРИСУТНОСТИ БОЖИЈОЈ

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ – СВЕДОК ЉУБАВИ БОЖИЈЕ”

У оквиру програма „Чачанска родна – Чачак престоница културе Србије 2023”, 22. новембра на дан Светог Нектарије Егинског одржано је предавање „Свети Нектарије Егински – Сведок љубави Божије” у Свечаној сали Дома ученика средњих школа у Чачку. У организацији Удружења Ирмос предавач је била Наталија Ковачевић, грађевински инжењер, али по призиву Божијем и духовно чедо које проноси глас о Светом Нектарију Егинском. Модератор програма била је Ирена Чоловић, председник Удружења „Ирмос”.

Захвалност што на празник Светог Нектарија Егинског Чачак има прилику да се духовно оснажи оваквим предавањем, присутнима је изрекла вероучитељ Ирена Чоловић. Најављујући предавање Наталије Ковачевић, модератор је предавача укратко описала реченицом:

‒ Чиме год да је хтела да се бави у животу Господ је усмерио да заправо буде неко ко ће нама Србима много значити у ова тешка времена – посведочила је Чоловић.

Наталија Ковачевић је Српкиња, пореклом из Ваљева, али годинама уназад живи у Атини, у Грчкој. Као духовна кћи старца Нектарија Виталиса, још увек неканонизованог православног светитеља, она сведочи о љубави Божијој коју Господ пројављује кроз молитвено заступништво Светог Нектарија Егинског.

Уводни део предавања ослонио се на проговор предавача о свеприсутности Светог Нектарија, утешној речи и онима који нису посетили Егину, да им се молитва светитељу не умањује, већ где год да су да буде усрдна јер светитељ свуда жури! Наведено потврђује и сведочење једног свештеника који тврди да је након Богородице тренутно највише храмова посвећено Светом Нектарију.

Ковачевић је беседила о неизбројивим чудима Светог Нектарија Егинског, који је исцелитељ данас многих који болују од онколошких болести, као и од наркоманије и душевних обољења. Претходно предавач потврђује податком од преко двадесет хиљада забележених чуда које је светитељ својим јављањем и услишењем молитви учинио. Још за живота Нектарије је чудотворио, а прва литургија посвећена овом свецу одржана је још 1925. године.

Причајући о чудима Светог Нектарија, Ковачевић се осврнула и на видео-записе и фотографије који су били значајан прилог. Многи бездетни супружници су постали родитељи, молећи се Светом Нектарију. Многобројна су сведочанства родитеља деце која су боловала од неизлечивих болести и била исцељена јављањем Светог Нектарија.

О свеприсутности Божијој кроз Светог Нектарија Егинског догађају се чуда која светитељ и данас милошћу Божијом успева да отелотвори.

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.