Kultura

Светски дана дечје књиге обележен у Градској библиотеци

Пише: Виолета Јовичић

Поводом Светског дана децјег књиге у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”, у оквиру програма „У средишту лирског поја”, гостовао је песник за децу Верољуб Вукашиновић. 

Верољуб Вукашиновић директор је Народне библиотеке „Јефимија” у Трстенику. Поред запаженог залагања у домену културе, деведесетих година почео је да објављује песме, Чежња за Вртом, Опрости јагње бело, Шумски буквар, Светлосна недеља, Вртлар, Изнад облака и многе друге. Ученицима трећег разреда Основне школе „Танаско Рајић“ на самом почетку обратио се песмом „Зека у библиотеци”.

–  Драго ми је да сам данас у једној од најлепших и најмодернијих библиотека у Србији, која носи име нашег великог песника Владислава Петковића Диса. Моје песме, а пре свега оне из књиге „Шумски буквар” говоре о биљкама, животињама, природи, о свему ономе што сам доживљавао као дете, када сам ишао у Основну школу у селу Доњи Дубич, недалеко одавде, у Гледичким планимама“, рекао је Верољуб Вукашиновић.

Данашњи програм само је један део свега онога што ће деца и омладина имати прилике да виде и чују у оквиру манифестације „61. Дисово пролеће”.

– Програми се одвијају и за младе и за децу, а ово је прилика да малишани из три основне школе из Чачка и околине имају сусрет са писцем, да чују лепе речи, али и да библиотекари заједно са њима обележе данашњи дан, Међународни дан дечје књиге. Важно је да унесемо што више добре енергије у децу овог узраста, јер је њима то неопходно колико и кисеони”, рекла је Дубравка Илић, руководилац Матичне службе Градске библиотеке.

Песник је данас поред Градске библиотеке био гост у Ош„Татомир Анделић” у Мрцајевцима и у ОШ „Владислав Петковиц Дис” у Забалаћу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.